Moliile preferă țesăturile naturale precum lâna sau bumbacul, dar și gulerele sau căciulile de blană. Dar mai ales preferă hainele în care s-a imprimat mirosul și transpirația noastră. Așadar, spală bine hainele înainte să le aranjezi în dulapuri și trimite la o curățătorie chimică paltoanele și îmbrăcămintea groasă de iarnă, să fii sigură că nu sunt infestate cu ouă de molii. Ori de câte ori faci curat în cameră, aspiră și rafturile cu haine pe care le porți mai rar sau numai pe timpul iernii. Astfel, vei scăpa de ouăle de molii care pot sta trei sau chiar patru săptămâni ascunse printre haine înainte de a ieși din ou. Și, bineînțeles, ar fi bine să aerisești cât mai des pe timpul verii hainele groase de lână și de bumbac, unde moliile se înmulțesc cel mai ușor.

Soluții practice

De la bunica știm că cea mai eficientă otravă împotriva moliilor este naftalina. Dar aceasta miroase urât, este deosebit de toxică și nu trebuie să ajungă la îndemâna copiilor. În plus, praful de naftalină decolorează țesăturile, dacă este presărat direct pe haine. Astăzi, naftalina nu mai este recomandată decât în cazul în care sunt prea multe molii și nu reușești să scapi de ele cu soluții mai puțin periculoase. De asemenea, insecticidele special concepute împotriva moliilor sunt eficiente, dar nu este recomandat să le folosești prea des, mai ales într-o casă cu copii. Mult mai sigure și la fel de eficiente sunt plantele aromatice, cu un parfum persistent, pe care moliile nu le suportă, precum levănțica, rozmarinul, menta sau piperul. Pune frunze uscate din aceste plante sau boabe de piper proaspete în săculeți din material subțire și pune-le printre haine. Combinația lor are un efect și mai puternic, iar dulapurile tale vor căpăta un parfum delicat și deosebit.

Cedrul, cel mai bun antidot pentru molii

Aroma de cedru este cea mai bună armă împotriva moliilor. Fie că folosești ulei volatil de cedru sau doar muguri și frunze uscate, parfumul persistent al acestui conifer omoară moliile și larvele acestora. Împreună cu frunzele de cedru, poți folosi ace de pin și de brad, să obții o aromă mai puternică și mai eficientă.

Husele pentru haine, o protecție sigură

Hainele delicate din mătase sau din lână, costumele sau rochiile scumpe este bine să le depozitezi în huse speciale din material plastic sau din microfibră, care țin departe moliile. Este bine ca husele să aibă fermoar și să se închidă ermetic. De asemenea, le mai poți depozita în cutii de plastic bine închise sau în saci vidați. Dacă moliile au ajuns deja la o rochie sau la o bluză delicată, pune-o într-o pungă de plastic la congelator o zi sau două, să moară toate insectele adulte și larvele. Apoi, spal-o în mod obișnuit și vei scăpa și de ouăle moliilor.

sursa foto: 123rf.com