Laptele dulce poate fi congelat în sticle de plastic sau de carton, fără să își piardă gustul sau proprietățile. Înghețat, el va rezista până la 3 luni. Înainte de a-l folosi, scoate-l din congelator și lasă-l să se dezghețe treptat în frigider.

Iaurtul, cu cât este mai gras, cu atât se congelează mai bine. El va rezista aproximativ două luni congelat, dar trebuie lăsat să se dezghețe treptat înainte de a fi consumat. Dacă ești o iubitoare de iaurt cremos cu fructe, în congelator se va transforma într-o înghețată savuroasă.

Untul nu se strică prea ușor, dar râncezește, dacă este prea multă umiditate în frigider, sau împrumută aroma celorlalte alimente. Cel mai bine este să îl păstrezi în ambalajul original sau în folie de aluminiu. Astfel va rezista conform termenului de expirare, dar îl poți păstra mai mult la congelator, fără să își modifice gustul sau textura. Spre exemplu, untul fără sare se poate păstra o lună în congelator, în timp ce untul sărat poate rezista aproximativ trei luni.

Brânza, cu cât este mai grasă și mai densă, cu atât se păstrează mai bine la congelator. Dacă este înghețată, brânza nu își pierde aroma, dar devine sfărâmicioasă. De aceea, după ce o dezgheți este bine să o consumi dată pe răzătoare. Dacă păstrezi brânzeturile în frigider, taie bucăți mici și învelește-le pe fiecare în folie de aluminiu. Când brânza capătă un strat de mucegai, taie bucata mucegăită cu un cuțit ținut în apă fiartă și gustă restul. Dacă aroma și gustul nu au fost afectate, brânza poate fi consumată în continuare.

Lactatele care nu se pot congela

Smântâna și crema de brânză nu pot fi congelate, deoarece, după dezghețare, apa și grăsimea se separă și structura acestor alimente se modifică. În schimb, pot fi păstrate mai mult timp dacă, înainte de a deschide cutiile, le ții în frigider cu capacul în jos. Astfel se va creea un vacuum în recipientul cu smântână care va împiedica bacteriile să se dezvolte.

sursa foto: 123rf.com