Leacuri parfumate să scapi de țânțari

Țânțarii și albinele sunt atrași de parfumurile dulci pe care le purtăm sau de loțiunile de soare cu arome florale. De aceea, este bine să folosești, pe mâini și pe picioare, uleiuri esențiale mentolate sau condimentate, precum cele de busuioc, de cimbru sau de eucalipt. Uleiul de mentă sau cel de cedru sunt la fel de eficiente, dacă îți place aroma lor. Este bine să iei cu tine, în rucsac, sticluțe mici de uleiuri esențiale diluate în apă, și să te dai frecvent pe corp pentru a ține insectele sâcâitoare la distanță. De asemenea, le poți combina în funcție de preferințe, poți adăuga și o cantitate mică de apă pentru a le fluidiza și le poți pune într-un recipient cu pulverizator, pentru a fi mai ușor de aplicat. În cazul în care pielea este bronzată și iritată, uleiurile esențiale nu sunt recomandate pentru că irită și provoacă usturime. În farmacii, puteți găsi și insecticide pe bază de piretrină, extrasă din florile de margarete.

Așa scapi de căpușe

Mușcăturile de căpușă pot fi periculoase, deoarece acestea pot transmite microbii unor boli grave precum borelioza. De aceea, este bine să porți încălțăminte închisă pe picior și șosete înalte, dacă mergi la plimbare prin zonele preferate de căpușe cum sunt pășunile montane, fânețele sau regiunile împădurite. Uleiul de busuioc sau de mentă, diluat în apă caldă, este eficient să țină departe căpușele, dar trebuie să îl pulverizezi atât pe șosete și pantaloni, cât și pe picioare și mâini. Insecticidele pe bază de piretrină sunt eficiente și în cazul căpușelor, dar trebuie aplicate de câteva ori pe zi, deoarece efectul lor scade după aproximativ 2 sau 3 ore.

Cum tratezi ciupiturile

Spală zona cu apă și săpun sau dezinfectează cu alcool sanitar, apoi calmează iritația cu gheață sau cu pastă din bicarbonat și apă. În cazul ciupiturilor de albine, este eficientă sarea, care dezinfectează și calmează ușor durerea. Loțiunile mentolate de la farmacie sunt și ele eficiente în cazul ciupiturilor. Dacă locul se înroșește și devine foarte dureros în câteva ore, este bine să consulți un medic și să aplici un tratament adecvat. În cazul mușcăturii de căpușă, insecta trebuie îndepărtată cu ajutorul unei pensete, ca să nu rămână capul înfipt în piele, iar locul dezinfectat.

sursa foto: 123rf.com