Cu toții putem aplica Metoda Montessori acasă. ”Este cunoscut la scară largă citatul Mariei Montessori „Să nu faci niciodată pentru copil ceea ce poate face singur”. Aceasta reprezintă o prețuire a procesului alert în care copiii se dezvoltă. Este o atitudine care se regăsește la toți adulții implicați în creșterea unui copil”, spune Iulia Dumitrache, pedagog Montessori.

Citește și: Metode alternative de învățământ. Care se potrivește copilului tău?

Metoda Montessori presupune să arăți respect față de copil

Metoda Montessori în ceea ce privește raportarea la copil ar putea fi ”repere fundamentale în educație și sunt aplicabile și dezirabile în orice familie”, spune specialistul. Ar trebui să avem ”respect față de copil ca persoană, respect față de autonomia în creștere a copilului, respect și protecție pentru momentele în care observăm că micuțul se concentrează într-o activitate”. Trebuie să ținem cont și de faptul că ”ei absorb ceea ce se găsește în mediu și se formează ca persoană. De aceea, ar fi bine să alegem la ce expunem copiii noștri. Pe de altă parte, putem să nu ne facem atâtea griji că nu depunem suficient efort pentru educarea lor. Ei învață privindu-ne pe noi cum facem activitățile casnice și implicându-se pe cât posibil.

Folosește ”ferestrele de oportunitate” pentru a aplica Metoda Montessori acasă

Ar trebui să ții cont și de „ferestrele de oportunitate”. Sunt acele momente în care copilul se simte atras sa exerseze o anumită abilitate. De exemplu, curând după ce încep meargă, micuții sunt foarte atrași de scări. Simt imboldul lăuntric să-și desăvârșească această noua deprindere”. De multe ori, adultul se opune acestei dezvoltări pentru că îi este teamă. O altă problemă este că nu avem răbdare cu ei și facem noi lucrurile în locul lor. Ei au nevoie să practice și să greșească. Nouă ne-ar plăcea să se miște deodată bine, să mănânce din prima frumos etc. Specialistul îi atenționează pe părinți că perioadele sensibile trec și procesul de învățare va fi mult încetinit după ce ”ferestrele de oportunitate” se închid.

Grădinița, importantă în dezvoltare

Pedagogul este de părere că educația metoda Montessori ”ca la carte” se poate face doar într-o instituție de învățământ. Mulți părinți amână înscrierea la grădiniță, dar pentru cel mic, aceasta este ”o etapă firească, o validare la nivel social. Aici, copilul află cât poate pe cont propriu, și, mai ales, că poate fi pe cont propriu. Menținerea lui prelungită exclusiv în cadrul familiei cred că nu respectă autonomia psihologică naturală în această etapă”.

Metoda Montessori folosește viața casnică drept prilej de învățare

În paralel cu ceea ce face la grădiniță sau școală, poți aplica anumite principii Montessori acasă. Ține minte că ”a trai înseamnă a învăța. Bucurați-vă împreună. Antrenează-i curiozitatea, capacitatea de observare în împrejurările vieții, răbdarea. Te poți documenta din diverse surse existente online în privința alcătuirii de materiale sau activități. Pune-le la îndemână, astfel încât să le folosească atunci când se simte atras, apoi să le strângă. Este foarte important și să-ți observi copilul. Notează pe o foaie activitățile pe care le face. Recitind la o zi distanță ceea ce am scris avem ocazia să sesizăm cât de mult ne scapă din ceea ce se desfășoară înaintea noastră și cât de diferit stau lucrurile față de percepția noastră”.

Citește și: Metoda simplă prin care un elev poate să învețe matematică fără profesor

Nu-l scuti de frustrare

Iulia Dumitrache, educator Montessori (0-3 ani) și director de grădiniță. www.livadacucopii.ro

Iulia Dumitrache, www.livadacucopii.ro

Mulți părinți și-ar dori să elimine orice disconfort și orice frustrare din calea copiilor lor. Maria Montessori a semnalat nevoia de a permite micuțului să facă ceea ce poate pentru sine de la vârste foarte mici. Există o tendință reflexă ca adultul să facă acel lucru în locul copilului. Aceasta s-a extins și în plan emoțional. Ni se pare că este nepregătit să treacă prin neplăceri și încercăm să-l scutim de cea mai mică frustrare. Semnalez că-i facem un mare deserviciu. Așa cum îl lași să se îmbrace singur, la fel trebuie să te porți și cu partea emoțională. Însoțește-l cu răbdare, cu o prezență blândă și neintruzivă atunci când se opune unei limite impuse, când nu poate obține imediat ce-și dorește sau când nu-i reușește ceva”, spune Iulia Dumitrache, educator Montessori (0-3 ani) și director de grădiniță.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com