Înainte de a alege pomii fructiferi, stabilește locurile în care vei planta și lasă-le suficient spațiu în jur să îți dezvolte coroana. În general, pomii fructiferi trebuie plantați la patru metri distanță unii de alții. Apoi, sapă gropile, chiar dacă nu i-ai cumpărat încă, și ai grijă să aibă o adâncime de cel puțin un metru și un diametru de jumătate de metru. Este chiar indicat să sapi gropile cu câteva zile înainte să vină ploile, astfel încât pământul să fie reavăn când vei planta pomii.

Fasonează rădăcinile

Oricât ar fi de subțiri, rădăcinile pomilor fructiferi trebuie tăiate înainte de a fi plantați, pentru a absorbi mai ușor umezeala din pământ. Folosește o foarfecă de vie curățată și dezinfectată cu alcool sanitar. Taie toate părțile vătămate ale rădăcinilor și scurtează-le la câțiva centimetri, indiferent de grosimea lor. Dacă ți se par uscate rădăcinile, ține pomii într-o găleată cu apă cu o zi înainte de a-i planta.

Mocirlirea

Pregătește un amestec moale din apă, pământ și balegă uscată pentru mocirlirea rădăcinilor. Acesta trebuie să aibă o culoare deschisă și să fie de consistența smântânei. Mocirlirea este importantă deoarece asigură o mai bună aderență a rădăcinilor în pământ, iar substanțele alcaline din balega de vacă ajută la vindecarea tăieturilor.

Reguli pentru plantarea corectă a pomilor

  1. Punctul de altoire trebuie să fie la 3 cm deasupra solului, orientat spre nord.
  2. Rădăcinile se răsfiră în groapă și se orientează cu vârful în jos.
  3. Pământul se presară peste rădicini în straturi succesive și se apasă ușor cu piciorul, ca să nu rămână goluri de aer unde se adună iarna apa și îngheață.
  4. Adaugă 2, 3 lopeți de gunoi de grajd sau compost în groapă, pentru a hrăni rădăcinile în primăvara viitoare.
  5. Udă bine pământul, dacă nu a plouat recent, și formează un mușuroi la baza pomului, să îl fixeze și să îl protejeze de îngheț peste iarnă.

credit foto: 123rf.com