Știm deja cât de benefic este mersul pe jos și ne dăm seama din activitatea noastră de zi cu zi cât de bine ne face o plimbare, mai ales dacă lucrăm ore întregi la birou sau de acasă.

Cu toate acestea, cercetătorii au vrut să afle în fapt cât timp trebuie să mergem pe jos pentru a stimula activitatea cerebrală. Conform celor mai noi studii, ai nevoie doar de 20 de minute de mers pe jos pentru a restarta un creier obosit.

Se pare că mersul pe jos timp de numai 20 de minute ajută creierul să se oxigeneze mai bine, să rețină mai multe informații noi și să facă legături mai bune între ele. Cele 20 de minute reprezintă durata minimă recomandată. Cu cât poți prelungi plimbarea, cu atât mai bine.

Mersul pe jos – beneficii pentru creier

Așadar, doar 20 de minute te ajută să te înviorezi și se pare că stimulează creierul mult mai bine decât o porție de cafea sau de ceai verde.

Plimbarea aceasta scurtă lasă o amprentă puternică asupra zonelor din creier responsabile cu luarea deciziilor, controlul emoțiilor negative și al stresului și controlul comportamentului.

Diverse forme de exerciții fizice au demonstrat deja cât de benefice sunt pentru creier. Dar acest studiu demonstrează că o simplă plimbare de numai 20 de minute poate avea beneficii la fel de mari, chiar dacă pare banală.

Spre exemplu, dacă lucrezi intens dimineața la calculator și simți că obosești, ia o pauză de 20 – 30 de minute și mergi să cumperi pâine, fă piața sau cumpără ceva de mâncare la birou. Sau, pur și simplu, ieși din casă ori din birou și fă mișcare în jurul clădirii sau în cel mai apropiat parc.

Oricât de cald sau de frig ar fi afară, mersul pe jos are mari beneficii și te ajută să îți pui gândurile în ordine, să vezi soluțiile cele mai bune și să iei decizii inspirate!

Plimbarea rezolvă blocajele mentale

Mersul pe jos și exercițiile fizice ușoare pot crește materia cenușie din creier, dezvoltând zonele care contribuie la echilibru și coordonare. Aceste modificări pot avea implicații pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi coordonarea mai bună a mișcărilor și a mersului, reducerea riscului de cădere, diminuarea riscului de vertij.

Antreprenorii din domeniul tehnologiei, inclusiv Steve Jobs și Mark Zuckerberg, sunt cunoscuți pentru modul în care își țineau prelegerile mergând în sus și în jos pe scenă sau în birou sau ieșind la plimbare alături de persoanele cu care discutau.

„Mersul pe jos dizolvă blocajele mentale, stimulează gândirea divergentă și conectează ideile”, susține conducătorul studiului, fondatorul Thoughtleadr, T. Carden. El a remarcat că Hipocrate, părintele medicinei moderne, a declarat că „mersul pe jos este cel mai bun medicament al omului”.

Oamenii de știință au văzut și efectele concrete, pozitive pe care le are mersul pe jos asupra scoarței cerebrale.

În urma unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Stanford, voluntarii au avut rezultate mai bune la un test de gândire creativă pe care l-au rezolvat în timp ce mergeau pe jos, mai degrabă decât stând așezați.

Subiecții au avut la dispoziție patru minute pentru a veni cu trei utilizări alternative pentru un cuvânt. Fiecare persoană a încercat testul în timp ce stăteau și în timp ce mergea pe o bandă de alergare. Peste 80% dintre participanți au arătat mai multă creativitate în răspunsurile lor atunci când mergeau, comparativ cu răspunsurile date atunci când stăteau jos.

Carden este de părere că mersul pe jos este superior altor exerciții, menționând că este mai ușor pentru articulații, nu necesită echipament de gimnastică și poate fi făcut oricând și oriunde gratis!

sursa: MSN.com; foto: Pexels.com