Merele coapte reprezintă un desert ușor și simplu, dar foarte gustos și îndrăgit de copii și de părinți deopotrivă. Dincolo de aroma și gustul lor apetisant, merele coapte au o mulțime de beneficii pentru sănătate, iar unele dintre ele sunt puțin cunoscute și te vor surprinde.

Important este să pregătești merele coapte cât mai simplu și sănătos, fără adaos de zahăr. Poți adăuga nuci, fistic, scorțișoară, vanilie sau cereale crocante fără zahăr pentru a te bucura de o gustare hrănitoare și sănătoasă. Dacă nu ai probleme cu greutatea, în merele coapte poți adăuga stafide sau miere.

Descoperă și rețeta simplă de mere la tigaie, în aluat pufos!

Țin de cald în după amiezile geroase

Scobește merele, curăță bine cotorul și îndepărtează semințele. Apoi miezul din interior toacă-l cu un cuțit, amestecă-l cu un strop de scorțișoară și miere și pregătește-le la cuptor. După amiaza sau seara, o gustare aromată cu mere coapte cu scorțișoară ajută organismul să se încălzească rapid. Datorită zahărului din mere, datorită scorțișoarei care stimulează arderile și datorită mierii care stimulează inima și creierul, merele coapte cu miere și scorțișoară sunt un bun stimulent în zilele geroase.

Stimulează digestia

Merele sunt bogate în fibre care ajută digestia, drept pentru care sunt consumate zilnic de multe persoane. Dar sunt și persoane care nu pot digera ușor merele din cauza fibrelor tari și se feresc de merele crude. În schimb, ele pot consuma mere coapte fără să le mai doară stomacul sau să sufere de hiperaciditate.

Merele coapte reprezintă un ajutor important pentru digestie. Prin coacere, fibrele din mere se înmoaie, fructele devin mai ușor de digerat și stimulează astfel înlăturarea bolului alimentar mai rapid din intestinul gros.

Se consumă coaja mai ușor

Alege mere sănătoase, din surse sigure, eventual din propria livadă sau de la producători români autorizați care nu folosesc pesticide. Astfel, vei putea consuma merele cu tot cu coajă. Iar merele coapte în coaja lor sunt mult mai nutritive și benefice, decât cele curățate de coajă.

Coaja conține cea mai mare concentrație de săruri minerale și de vitamina K, astfel că merele coapte cu tot coajă sunt benefice pentru organism.

Substanțele nutritive se absorb mai ușor

Se știe că merele sunt surse excelente de vitamine și săruri minerale, de acizi benefici și antioxidanți. Ele conțin procente importante de vitamina C, vitamine din grupul B, vitamina A și K, precum și magneziu, fosfor, potasiu, pectină, folați și antioxidanți.

Prin coacerea merelor, proces care durează în medie 10 – 15 minute, substanțele nutritive nu se pierd. Din contră, ele se absorb mai ușor datorită faptului că fibrele se înmoaie și sărurile minerale se pot absorbi în totalitate.

Curăță vasele de sânge de colesterol

Așa cum merele consumate în stare naturală ajută la controlul depunerilor de grăsime și colesterol, același rol îl au și merele coapte. Datorită pectinei, care nu se distruge în procesul de coacere, ele pot preveni depunerile de colesterol și mențin vasele de sânge mai curate și mai elastice.

Au efect diuretic

Merele coapte ajută la eliminarea apei care se acumulează în exces în țesuturi. Efectul diuretic este de ajutor pentru persoanele care țin o cură de slăbire sau care vor să se mențină la o greutate corporală normală. Dar important este să consume mere coapte fără să mai adauge zahăr sau miere.

Au proprietăți antiinflamatorii

Pectina, quercitina și alți antioxidanți din mere, fie ele coapte sau naturale, pot combate procesele inflamatorii din organism. Consumate în mod regulat, se știe că merele și fructele în general pot menține organele și țesuturile tinere, sănătoase și active. Inflamațiile și procesele de degenerare a țesuturilor sunt mult încetinite cu o dietă bogată în fructe și legume proaspete sau gătite într-un mod sănătos.

Îndepărtează mai ușor substanțele toxice din organism

Merele coapte sunt recomandate în mod deosebit persoanelor care lucrează în condiții toxice, celor care au contact direct cu tot felul de substanțe nocive și toxine în industria grea sau industria agricolă, dar și persoanelor care trăiesc în marile centre urbane deosebit de poluate.

Fibrele moi din merele coapte par să atragă mai ușor noxele pe care le inhalăm fără să vrem din mediul înconjurător și astfel ajută organismul să lupte mai bine cu poluarea și cu mediul nociv în care lucrăm.

Stimulează imunitatea

Așa cum merele naturale stimulează imunitatea datorită vitaminei C și antioxidanților, la fel de bune sunt și merele coapte. Chiar dacă o parte din vitamina C se distruge prin procesul de coacere, antioxidanții, mineralele și celelalte vitamine rămân în fructe și ajută organismul să fie mai puternic. Mai mult, vitaminele din grupul B sau vitamina A care este solubilă în grăsimi se asimilează mai ușor din merele coapte cu un strop de unt.

Merele coapte, o gustare sățioasă

Merele coapte cu nuci, spre exemplu, constituie o gustare sănătoasă și sățioasă. Dacă le consumi după amiaza târziu, pe la orele 16 sau 17 nu vei mai avea nevoie de o cină copioasă. Merele făcute la cuptor cu nuci sunt foarte hrănitoare, îți dau energie și alungă pentru multă vreme senzația de foame.

Ajută în dietele de slăbit

Merele coapte conțin o cantitate destul de importantă de zahăr. Cu toate acestea, dacă sunt consumate cu moderație, ele pot ajuta în dietele de slăbit deoarece sunt hrănitoare și nu vei mai avea nevoie să mănânci mai multe alimente proteice. Spre exemplu, merele coapte cu nuci și scorțișoară chiar ajută la slăbit, ajută inima și îmbunătățesc activitatea cerebrală.

foto: Pexels.com