Unele medicamente uzuale, pe care noi le putem cumpăra fără rețetă în România sunt de ani buni medicamente interzise în străinătate, în state în care ne place adesea să plecăm în vacanță.

Este firesc să luăm cu noi câteva calmante, pastile pentru dureri de cap, pentru dureri de stomac, pentru diaree sau constipație, pentru dureri de dinți, pentru tuse sau pentru alergii. În multe state europene aceste medicamente se eliberează pe bază de prescripție medicală, astfel că mulți dintre noi suntem prevăzători și le luăm de acasă. Dar unele dintre calmantele banale la noi, în statele europene sau în Asia sunt interzise sau sunt incluse în categoria droguri.

Deținerea acestor medicamente interzise în străinătate ne poate distruge tot programul de vacanță, ne poate aduce amenzi usturătoare sau, mai grav, detenția în închisoare.

Medicamente interzise în străinătate

Iată ce substanțe sau medicamente sunt interzise în diverse părți ale lumii, inclusiv în Grecia, Marea Britanie sau Italia, țări pe care le vizităm frecvent vara.

Medicamentele antialgice, cum ar fi Tramadolul sau Codeina, sunt ilegale în Emiratele Arabe Unite, iar turiștii care ajung cu ele în acest stat pot ajunge mai degrabă la închisoare, decât la hotel.

În Japonia este ilegal să deții în bagaje pseudoefedrina, iar Singapore interzice medicamente precum somnifere, tablete anti-anxietate și analgezice. Acestea pot fi luate în bagaje, doar dacă sunt recomandate de medic și ai o scrisoare medicală în limba engleză pentru ele.

În Indonezia, multe medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală cum ar fi codeina, pilulele de somn și tratamentele pentru ADHD sunt ilegale.

În Grecia nu ai voie să intri cu Diazepam și Tramadol, și nici nu tratamente pe bază de codeină. Nu poți călători în Grecia cu algocalmin, cu nurofen sau cu siropuri de tuse pentru copii pe bază de codeină.

Și în Qatar este interzisă folosirea mai multor medicamente care conțin o substanță regăsită în pastilele pentru răceală sau tuse.

Metamizolul sodic (care se regăsește în algocalmin, quarelin, aulin sau piafen etc) este interzis în Spania, Filipine, Norvegia, S.U.A, Suedia, Emiratele Arabe. Nici în România nu se mai eliberează algocalmin decât pe bază de rețetă de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Japonia, Liban, Filipine și Coreea consideră furazolidona, un medicament antidiareic, o substanță periculoasă și este interzisă.

În multe alte state exotice, precum Costa Rica, ai voie să aduci medicamentele de care ai nevoie doar pe bază de scrisoare medicală și doar în cantitatea necesară cât timp ești în vacanță. Așadar, se numără pastilele în funcție de zilele de cazare!

Medicamente interzise pe avion

Ori de câte ori călătorești cu avionul, în țară sau în străinătate, trebuie să fii atentă ce medicamente iei cu tine. Dacă urmezi un tratament și iei mai multe tipuri de pastile, pentru fiecare dintre ele trebuie să ai la tine rețeta sau prescripția medicală pe baza căreia le-ai cumpărat.

Toate medicamentele trebuie păstrate în flacoanele și ambalajele lor originale. Nu lua în bagaje câteva pastile în blistere separate. În multe state din Orient sau din Asia, dar și în America, o astfel de practică ți-ar putea aduce condamnarea la închisoare, deoarece pastilele respective nu pot fi verificate ușor pe aeroport.

De asemenea, pentru fiecare medicament sau tratament trebuie să mai ai cu tine și o scrisoare medicală în limba engleză, semnată și parafată de medicul curent, în care să fie trecute substanțele și medicamentele indicate, diagnosticul și durata tratamentului.

O astfel de scrisoare te scutește de orice problemă pe care o poți avea pe aeroport, deoarece transportul medicamentelor este strict reglementat în toate țările.

În ceea ce privește celelalte medicamente uzuale, pentru care nu este nevoie de rețetă, precum analgezicele sau siropurile de tuse, anticoncepționalele sau unguentele calmante trebuie să verifici dacă sunt acceptate în țara de destinație și trebuie transportate în ambalajele originale în bagajele de cală.