Mazărea nouă cu gustul ei fin și dulce este deosebit de apreciată de gospodine și se potrivește de minune la o mulțime de preparate.

Poți găti mazărea nouă la aburi și o poți servi cu o salată acrișoară de legume cu maioneză. Poți pregăti supă de mazăre sau un sos roșu și picant, care merge de minune cu boabele fragede și cu o friptură la cuptor.

Poate fi combinată cu paste sau cu rizotto. Indiferent cum o gătești, mazărea nouă și proaspătă dă savoare la mâncare și face multe preparate tradiționale să capete gust de delicatesă.

Poți consuma și mazăre crudă!

Boabele foarte fine și fragede de mazăre, cât sunt încă foarte tinere și ușor cremoase, pot fi consumate și crude în diverse salate. Le poți combina cu diverse crudități aromate, cu țelină, varză roșie, mere acre și morcovi dați pe răzătoare, cu un dressing din maioneză acrișoară sau cu un sos remoulade.

Mazărea crudă își păstrează toate vitaminele și mai ales antioxidanții care ajută celulele organismului să funcționeze optim.

Cum alegi păstăile să fie mazărea nouă bună și fragedă

Pentru a fi sigură că alegi cea mai gustoasă și fragedă mazăre de la piață, iată de ce trebuie să ții cont:

  • păstaia trebuie să fie proaspătă și crocantă, când o strângi între degete;
  • culoarea păstăilor trebuie să fie de un verde crud, mai deschisă decât la fasolea verde;
  • boabele trebuie să aibă o mărime medie, cele prea mari sunt deja bătrâne și nu mai au gust dulce;
  • păstaia trebuie să fie fermă și ușor catifelată, ceea ce înseamnă că au fost culese recent de pe vrej;
  • nu cumpăra mazăre nouă deja curățată, pentru că nu știi de cât timp au fost desprinse boabele din păstaie.

Cum păstrezi mazărea nouă mai mult timp

Boabele de mazăre se numără printre puținele legume care nu conțin pesticide, pentru că boabele ei sunt protejate în păstăi până ajung la tine în bucătărie.

Este o legumă gustoasă, cu numeroase calități nutritive și foarte bogată în vitamine, fibre și folați, având un puternic efect antioxidant.

Dacă vrei să cumperi mai multă mazăre nouă și să o păstrezi câteva luni, curăță boabele din păstăi și pune-le în cantități mici în pungi care pot fi vidate, fără să le speli. Păstrează-le apoi câteva luni în congelator și vei avea mazăre dulce și toamna sau la iarna viitoare.