Alimente banale pentru noi precum ciocolata, stafidele sau ceapa pot provoca intoxicație la animale cu manifestări severe. Pe lângă acestea, fiecare dintre noi avem în casă o mulțime de substanțe toxice la care nici copiii mici și nici câinii, papagalii sau pisicile nu ar trebui să ajungă.

Medicamentele frumos colorate sunt atrăgătoare pentru micuții patrupezi. Sunt tentați să le ronțăie și se dizolvă imediat, ajungând în tractul intestinal în câteva secunde.

Detergentul, șamponul, săpunul, soluțiile de curățat cada sau geamurile trebuie ținute în dulapuri sau pe rafturi la înălțime, unde animalele nu pot ajunge. Când adopți un câine sau o pisică trebuie să te asiguri că în casa ta sunt cât mai puține pericole pentru ei.

Primele semne de intoxicație la animale sau otrăvire

Salivația abundentă și amețeala sunt primele semne că animalul tău a înghițit ceva periculos. Poate avea probleme de respirație și convulsii, ceea ce îți arată că situația este gravă și trebuie să pleci cu el la cel mai apropiat cabinet veterinar dotat cu sală de operații. Numai un medic specialist poate să încerce să inducă voma cu anumite medicamente și cărbune vomitiv sau să facă un lavaj gastric.

Dar este important ca tu să depistezi sursa otrăvirii și să îl anunți pe medic. Caută prin casă resturile de medicamente sau detergenți la care ar fi putut ajunge câinele. Uită-te cu atenție la plantele despre care știi că sunt otrăvitoare precum ficusul, leandrul, mușcatele, dacă sunt roase de animalele tale.

Ce trebuie și nu trebuie să faci acasă

Nu forța patrupedul să bea nici apă, nici lapte, în caz de intoxicație la animale. Oricare din aceste două lichide pot favoriza absorbția mai rapidă a substanțelor toxice și pot grăbi moartea.

În cazul extrem în care nu poți ajunge cu animalul la un medic veterinar, poți încerca să forțezi voma folosind o seringă mare cu apă oxigenată. Cantitatea de apă oxigenată trebuie să fie de o linguriță la 10 kg/corp.

Trebuie să introduci ușor seringa pe la comisura botului și să administrezi apa oxigenată cu încetinitorul, să nu forțezi animalul să o înghită. După reușești această manevră, îi poți administra ulterior cărbune activ, zdrobit foarte fin și amestecat cu apă potabilă.

Folosește de asemenea o seringă. Cărbunele poate împiedica substanțele toxice să se răspândească în organism. Dar cea mai sigură soluție este să ajungi la un cabinet veterinar de urgență. Aici, animalul tău are cele mai multe șanse să supraviețuiască!

Stiai ca… exista pasari care pot vorbi?

sursa foto: 123rf.com

Vezi şi animale care trăiesc la Polul Sud!