Măslinele verzi sau măslinele negre sau maro nu reprezintă soiuri diferite. Ci sunt măsline culese în diferite etape de creștere.
Măslinele verzi sunt măsline crude și deosebit de amare, care nu pot fi consumate decât dacă sunt murate în saramură.
Măslinele coapte, care capătă nuanțe închise de maro devin și ele mult mai gustoase dacă sunt conservate în ulei și sare, în saramură sau în acid citric.
Există și soiuri de măsline care devin negre dacă sunt culese foarte târziu, dar și acestea trebuie puse în saramură pentru a rezista mai multe luni pe rafturile magazinelor. Cu toate acestea, mulți producători de măsline știu că cele negre sunt preferate de consumatori și adaugă diverși aditivi cu care înegresc rapid măslinele pe jumătate coapte.
Care sunt mai sănătoase? Verzi, negre sau maro?
Măslinele maronii, de calitate și conservate în ulei de măsline cu sare sunt, de fapt cele mai sănătoase, cele mai gustoase și cele care țin cel mai mult la borcan. Acestea sunt măsline coapte natural, care conțin cei mai mulți nutrienți pentru organism.
De preferat sunt măslinele maronii din soiul Kalamata, din Grecia, sau din soiurile Manzanilla, originare din Spania, și Liguria, originare din Italia. De menționat că măslinele de Liguria au nuanțe maro-roșcat și un gust mai iute decât cele de Kalamata.
Toate aceste soiuri se găsesc în magazine și sub varianta crudă, adică verde, și în varianta mai bine coaptă, aproape negre. Indiferent de culoare, dacă sunt gustoase și dacă provin de la un producător serios, toate sunt măsline de calitate și foarte sănătoase. Singurul inconvenient, pentru anumite persoane, este cantitatea mare de sare din saramura măslinelor.
sursa foto: 123rf.com