Margaretele gerbera sunt în top în florării, dar sunt iubite și ca plante la ghiveci. Ele vin deja cu un număr impresionant de boboci și flori de la cultivatori și sunt de obicei ținute până când se ofilesc.

Nu te grăbi să arunci planta, când florile trec. Îi mai poți oferi o șansă, deoarece gerbera poate trăi încă doi sau trei ani la ghiveci.

O plantă care nu înflorește fără soare

Gerbera este originară din zonele calde ale Americii și Asiei, iubește soarele și căldura, dar speciile hibride pot fi păcălite să înflorească și iarna. Temperatura optimă nu trebuie să scadă sub 15°C, iar lumină trebuie să aibă din belșug, altfel bobocii se ofilesc în câteva zile.

Ai grijă să pui ghiveciul la fereastră, ferit de curenții reci de aer, dar și de căldura uscată a caloriferelor. Trebuie să o uzi moderat, pentru că nu suportă apa în exces, și nu este nevoie să îi schimbi ghiveciul în primul an de la cumpărare.

Primăvara, gerbera poate fi transplantată în grădină, într-un loc parțial umbrit, sau mutată într-un spațiu bine aerisit și umbrit din balcon.

Cel mai bun îngrășământ

Gerbera suportă mai greu transplantarea în alt ghiveci, de aceea este bine să o hrănești cu fertilizatorii potriviți pentru a înflori din nou anul viitor.

Specialiștii recomandă fertilizatorul solubil, cu o concentrație NPK (azot – potasiu – fosfor) de 2 – 0.8 – 1.5. Pentru a găsi mai ușor acest fertilizator în magazine, cereți soluții lichide nutritive pentru plante acide și citiți cu atenție etichetele pentru a găsi raportul NPK.

Ce faci cu margaretele gerbera după ce se ofilesc

În timpul iernii, după ce s-au ofilit florile, acestea se taie de la baza plantei și se răresc udările. Ghiveciul trebuie lăsat într-un loc răcoros, cu lumină din belșug.

După câteva săptămâni vor începe să crească frunze noi și sănătoase. Acesta este primul semn că gerbera va rezista și va înflori primăvara.

Se udă moderat și se adaugă fertilizatori din luna februarie. Cu cât are mai multă lumină, cu atât sunt șanse să înflorească din nou. Dar nu trebuie să stea direct în razele soarelui.

Primăvara o poți planta în grădină sau o poți menține la ghiveci, folosind fertilizatorii recomandați pentru a stimula o nouă înflorire.