Margaretele sunt delicate și au nevoie de mult soare pentru a se dezvolta și pentru a înflori. Locul ideal pentru ele este o grădină însorită și sunt printre puținele flori care rezistă timp îndelungat la secetă și temperaturi caniculare. Ține cont să nu le plantezi niciodată la umbră, pentru că vor crește înalte și firave și nu vor face flori. Sunt plante perene pe care le poți avea mai mulți ani, dacă știi să le îngrijești corect și dacă le ajuți să treacă peste gerul iernii.

Nisipul, esențial pentru rădăcini

Temperaturile extreme din țara noastră, cu zile toride vara și nopți geroase iarna, nu sunt pe placul margaretelor, dar aceste plante știu să se adapteze, dacă le ajuți. În lunile mai și iunie le poți cultiva în plin soare, într-un loc bine drenat din grădină. Sapă și mărunțește bine pământul în locul în care le cultivi și adaugă câteva lopeți de nisip, să fie bine drenat și să permită apei de ploaie să se scurgă. Așa cum nu suportă umbra, margaretele nu suportă nici umezeala. Nu trebuie să le uzi în exces și nici să lași apa să băltească în jurul florilor. Cel mai bine ar fi să găsești un loc în pantă, nisipos și chiar cu bolovani. Margaretele sunt flori potrivite pentru borduri și rocării, conferind un farmec aparte grădinilor în care multe alte flori nu supraviețuiesc în soare puternic.

Cum se înmulțesc margaretele

Margaretele se dezvoltă sub formă de tufa și pot face câteva sute de flori în fiecare an, când ajung la maturitate. În perioada în care apar bobocii, este bine să uzi plantele cu fertilizatori pe bază de potasiu, să stimulezi înflorirea. În perioadele toride, margaretele se udă doar seara, după apusul soarelui, și este bine să le uzi de jur împrejur, ocolind frunzele și florile. După o perioadă de 3 sau 4 ani de la plantare, tufele pot fi divizate primăvara devreme pentru a le înmulți.

Cum le protejezi de ger

Iarna, margaretele trebuie ferite de îngheț. Tufa se taie la câțiva centimetri de la sol și se acoperă cu pământ amestecat cu nisip, apoi se protejează fie cu borcane, fie cu scoarță de copac și folie de plastic. Sunt plante sensibile la frig și suportă foarte greu nopțile geroase de la noi din țară.

sursa foto: 123rf.com