Margaretele albe sunt cele mai cunoscute la noi în țară și le găsim pe pajiștile de munte, dar și în curțile iubitorilor de flori de la câmpie. Sunt flori care iubesc mult soarele! Nu degeaba sunt înrudite cu floarea soarelui, doar că sunt mult mai mici, mai parfumate și pot avea multe alte culori, de la roz, la violaceu, galben sau portocaliu.

Cum trebuie îngrijite margaretele

margarete de deșert

Aceste plante se adaptează ușor la diverse temperaturi și la diverse tipuri de sol. Singurele zone în care nu se pot dezvolta sunt cele mlăștinoase, deoarece nu suportă umezeala în exces. În rest, de la câmpie la munte, margaretele pot fi cultivate oriunde este soare și un pământ bun și reavăn, amestecat cu nisip.

Dacă sunt plantate în plin soare, ele vor înflori mai abundent tot timpul verii și vor rezista cu succes în zilele caniculare, chiar dacă nu le uzi în fiecare seară. Pot fi plantate și la ghivece din lut, largi și încăpătoare, dar trebuie ținute în aer liber, pe o terasă însorită.

Sunt flori care rezistă și atacului insectelor, deoarece uleiurile volatile pe care le emană resping țânțarii și muștele. În schimb, polenul lor dulce și culorile atrag albinele, iar mierea de munte, cu parfum de margarete și fâneață se numără printre cele mai aromate din lume.

Specii deosebite de margarete

Margaretele albe, cu centrul corolei galben, sunt cele mai cunoscute la noi în țară. Ele fac parte din familia Leucanthemum. Cresc spontan la munte, dar pot fi cultivate oriunde și se înmulțesc singure.

Margaretele gerbera sunt originare din Sudul Africii și zonele calde ale Asiei. Ele pot fi cumpărate și cultivate doar la ghiveci și trebuie ținute într-un balcon însorit, ferite de frig. Gerbera au tot felul de culori atrăgătoare, de la galben, alb, roșu, roz până la mov. Se împacă bine cu soarele și au nevoie de apă doar când s-a uscat pământul.

Echinaceea este și ea tot o specie de margaretă, cu petale roz-purpurii și numeroase beneficii pentru sănătate. Poate fi cultivată în grădinile parțial însorite și trebuie udată în mod constant. Este o plantă rezistentă, care depășește un metru și înflorește abundent. Dar iarna este posibil să degere și să nu reziste pentru următorul an.

Margareta Gloriosa sau rudbeckia este foarte îndrăgită pentru florile ei mari, cu petale ascuțite ca razele unei stele și culori profunde de portocaliu, grena sau violaceu. Această plantă se cultivă într-un sol bine drenat, amestecat cu nisip și în plin soare. Se udă moderat doar seara. Este o plantă anuală, dar face multe flori pe timp de vară.

Margareta Marguerite, originară din Insulele Canare, este o floare delicată, în nuanțe pastelate, și are frunze subțiri, aproape la fel ca cele de pătrunjel. Sunt flori rezistente la căldură și la soare, dar au nevoie de un pământ bogat în humus și nisip. Trebuie udate constant, dar moderat.