Zeci de români s-au plâns pe internet că în noaptea de luni spre marți au fost sunați de un număr de telefon mobil din rețeaua Ooredoo din Maldive.

Mare atenție, potrivit Daily Mail, victimele care încearcă să apeleze numărul vor fi redirecționați către un serviciu internațional pentru adulți cu surpataxă, un chat line sau alte servicii premium dinafară. Cei care cad în plasă și apelează numărul sunt taxați cu 19.95$ pe apel plus încă 9$ pe fiecare minut, iar uneori chiar și mai mult.

Autoritățile britanice avertizează că aceasta este schema unor infractori care profită de curiozitatea oameniilor ca să facă bani de pe urma lor. Aceștia au apelat mii de numere de telefon folosind un program pe calculator.  Unii oamenii au indicat numere din zona Caraibelor, precum Maldive (+960), Antigua și Barbuda (+268), Republica Dominicană (+809), Jamaica (+876),Insulele Virgine Britanice, și Grenada (+473).

Așadar, oricine primește un apel de la un număr de telefon din altă țară este sfătuit să îl ignore și să nu sune înapoi. Oamenii sunt, de asemenea, sfătuiți să își verifice factura telefonului mobil și să alerteze providerul în cazul în care sesizează o taxare neobișnuită pe factură.