Mandevilla este una dintre cele mai frumoase plante cățărătoare tropicale, pe care o putem cultiva la ghiveci și pe meleagurile noastre. Mai poartă și numele de iasomie de Brazilia, chiar dacă florile ei nu sunt la fel de parfumate ca cele de iasomie. Dar au o formă deosebită, cu 5 petale, dispuse în formă de stea, iar culorile variază de la roșu aprins, la roz și alb.

Temperatura, factorul important

Mandevilla nu suportă frigul. Este o plantă tropicală, care se dezvoltă armonios la peste 20 de grade și are nevoie de multă lumină și de soare indirect.
Vara, poate fi ținută pe terase și balcoane, într-un loc bine luminat, dar cu umbră parțială. Trebuie udată frecvent și chiar pulverizată cu apă spre seară, după o zi caniculară.
Iarna, ghiveciul trebuie adus în casă, într-un spațiu bine luminat. Planta își va păstra frunzele dacă nu va suferi de frig și va continua să crească în anul următor, producând mai multe ramuri tinere care vor face flori.

Cum ajuți mandevilla să facă mai multe flori

Traiul la ghivechi este destul de sărac pentru o plantă cu rădăcini bine ramificate precum mandevilla.
Ea are nevoie de ajutor sub forma unui vas mai mare și pământ nutritiv, amestecat cu nisip, pentru a lăsa apa să se scurgă în voie. Iar vara trebuie hrănită de două ori pe lună cu substanțe fertilizatoare pentru flori, pe bază de fosfor.
De asemenea, pentru a stimula înflorirea, trebuie să ciupești vârful ramurilor tinere să se ramifice și să producă mai mulți lăstari cu boboci.
Ține cont că are nevoie și de un spalier de lemn pe care să se urce ramurile noi. Este o plantă cățărătoare și nu trebuie să o forțezi să crească într-un spațiu limitat.

sursa foto: 123rf.com