Ne place guacamole și ne plac multe sosuri de avocado combinat cu iaurturi, cu usturoi sau cu roșii cherry. Dar poți face și maioneză de avocado, dacă vrei să dai un gust deosebit sandviciurilor și salatelor de crudități.

Gustul de avocado, ușor cremos, untos, dar destul de neutru, poate fi combinat cu multe legume, cu verdețuri, cu ceapă sau cu usturoi, cu diverse condimente mai picante sau mai dulci.

Cum alegi un avocado bine copt

Un avocado bine copt este întotdeauna mai închis la culoare, de un verde aproape negru.

De obicei, fructele de avocado de un verde deschis sunt crude și tari. Ele se vor coace în aproximativ 5 – 6 zile. Dacă nu te grăbești să le folosești, le poți cumpăra să faci guacamole abia peste câteva zile.

Avocado care au coaja brun-verzuie sunt aproape coapte și nu vei aștepta mult să fie bune de mâncat. Dacă are coaja aproape neagră, este un avocado bine copt, pe care trebuie să îl consumi chiar în ziua în care l-ai cumpărat.

La fructele care par bine coapte, cu coaja maronie sau aproape negricioasă, trebuie să fii atentă la fermitatea pulpei. Presează ușor fructul în palme și dacă ți se pare prea moale, nu este recomandat să îl cumperi. Un avocado bine copt are consistența unei portocale coapte, care se simte suficient de moale, dar și fermă în același timp.

La fructele crude, codița nu se desprinde. La cele care au început să se coacă, poți desprinde ușor codița, iar sub ea pulpa se vede de un verde crud. Iar la un avocado bine copt, sub codiță se vede pulpa ușor verde-galbenă.

Ingrediente pentru maioneza de avocado

  • Un avocado bine copt
  • 2 lingurițe de muștar
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Zeamă de lămâie
  • Sare
  • Piper alb măcinat foarte fin

Cum se prepară

Pulpa de avocado se pune în blender, se adaugă zeama de lămâie și se mixează totul foarte fin.

Apoi se toarnă pasta de avocado într-un bol și se amestecă ușor cu uleiul de măsline, așa cum amesteci maioneza de gălbenușuri, folosind o lingură de lemn.

Se adaugă și muștarul și piperul alb măcinat foarte fin. Se amestecă totul până când se obține o maioneză pufoasă, omogenă și bine legată.

La ce poți servi maioneza de avocado  

Maioneza de avocado poate înlocui maioneza clasică din gălbenușuri aproape în orice gustare, salată sau preparat. Este un sos grozav în zilele în care ții post și este foarte sănătos.

Pe de altă parte, este o alternativă mai aromată și mai pufoasă la maioneza clasică și este delicioasă. În plus, nu există riscul să se taie maioneza din avocado așa cum se taie uneori maioneza din ouă.

Iată la ce poți folosi maioneza din avocado

  •  sandviciuri cu carne de pui sau de curcan;
  • cartofi prăjiți sau cartofi gratinați
  • pizza cu șuncă și ciuperci
  •  friptură din carne albă
  • Pește la cuptor sau la grătar
  • Legumele la grătar
  • Salată de crudități
  • Salată de primăvară cu verdețuri