Unde trasăm granițele?
Infidelitatea este o încălcare a unui acord prealabil încheiat între parteneri cu privire la exclusivitatea lor sexuală și/sau emoțională, iar cum privește fiecare persoană infidelitatea poate diferi. De exemplu, un partener poate percepe infidelitatea ca fiind doar sexuală, în timp ce altul crede că o aventură emoțională este la fel de importantă. Flirtul se pune ca înșelat? A ține secrete este tot înșelat? Adevărul e că nu există un răspuns corect sau greșit, pentru că totul depinde de modul în care oamenii din relație definesc infidelitatea.
Să fii înșelat/ă este realmente o experiență foarte dureroasă. O parte din ceea ce face o relație atât de specială pentru mulți oameni este că împărtășim anumite lucruri doar cu partenerul nostru, cum ar fi secrete, gânduri, sentimente și intimitate fizică. Când un partener încalcă această exclusivitate, ne întrebăm de ce s-a întâmplat acest lucru, dacă este posibil să ne vindecăm vreodată această durere și să reparăm relația.
Cum afectează infidelitatea persoana care a fost înșelată
Cristina Dimitrescu, psihoterapeut integrativ pe Hedepy.ro, platformă online al cărei scop este de a ușura calea către psihoterapie, cu peste 250 de psihoterapeuți afiliați din Cehia, Slovacia, Polonia, Italia și România: „Când descoperi că partenerul tău a avut o aventură, resimți aceleași unde de șoc ca atunci când un bolovan este aruncat într-un iaz calm. Există o reacție inițială uriașă și dramatică, dar ceea ce urmează sunt ondulațiile care emană din centru, iar acestea sunt îndoielile, acuzațiile și ieșirea la suprafață a resentimentelor.”
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/04/dimitrescu-cristina-1024x1024.jpg)
Ortansa Mărgărit, terapeut specializat în psihologie integrativă pe Hedepy.ro: „O aventură zguduie bazele unei relații și este o perioadă de vulnerabilitate și durere extremă, iar partenerul rănit se poate confrunta cu reacții emoționale intense. Unii simt un sentiment de pierdere sau traumă, de trădare. Alții pot prezenta simptome de anxietate sau depresie, inclusiv gânduri suicidale.
Pentru unii, stresul este atât de sever încât seamănă cu tulburarea de stres post-traumatic (PTSD). Cei cu reacții acute de stres pot avea gândire obsesivă sau gânduri intruzive. Mai mult decât atât, partenerul care a fost înșelat se poate angaja în comportamente distructive, cum ar fi mâncarea excesivă sau insuficientă.”
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/04/ortansa-margarit-1024x1024.jpeg)
De ce înșelăm?
Stimă de sine scăzută – dacă un partener nu se simte bine cu el însuși și nu abordează asta într-un mod sănătos și productiv, cum ar fi terapia, este mai probabil să ajungă într-o relație dominată de negativitate și certuri. În consecință, ar putea căuta pe altcineva pentru a-și stimula ego-ul sau pentru a stabili o senzație de control asupra propriei vieți – chiar dacă în cele din urmă acest comportament este autodistructiv.
Ne simțim neglijați sau neapreciați – poate că unul dintre parteneri lucrează până la ore târzii sau călătorește des și petrece prea puțin timp de calitate acasă. Sau poate că este prezent fizic, dar indisponibil emoțional. Acest lucru îl poate determina pe cel care se simte neglijat să încerce să găsească pe cineva care este alături de el, emoțional și fizic.
Din plictiseală – bărbații și femeile care caută fiorul și entuziasmul iubirii noi ar putea fi mai predispuși la a înșela. În locul încercării de a găsi un înlocuitor pentru partenerul actual, unii susțin că aventura lor este o modalitate de a le condimenta relația.
Din răzbunare – dacă un partener a avut o aventură sau l-a rănit pe celălalt într-un fel, partenerul jignit poate simți nevoia de răzbunare, rezultând o aventură.
Lipsa de angajament – persoanele cu probleme de angajament sunt mai predispuse să înșele într-o relație, fie că vor să evite angajamentul, fie pentru că au o altă idee despre ce înseamnă acesta.
Ce simte cel care trădează?
Mădălina Golgoțiu, psihoterapeut Hedepy.ro: „Persoana care a înșelat poate fi și ea afectată semnificativ și experimenta reacții emoționale extreme, inclusiv un puternic sentiment de vinovăție sau rușine. Unii oameni se pot simți blocați sau neputincioși în relație, în timp ce alții se simt fără speranță că se mai poate schimba ceva.
De asemenea, partenerul care trădează poate simți teama că nu va fi niciodată iertat de partenerul pe care l-a rănit și își face griji că trebuie să se dovedească în mod constant, dincolo de așteptările rezonabile. Pe de altă parte, alți parteneri, din contră, pun vina infidelității lor pe umerii celui trădat și pot exprima iritabilitate sau răceală.”

Mai poate fi salvată relația după infidelitate?
Dacă atât tu, cât și partenerul tău doriți să faceți pașii necesari pentru a vă vindeca după infidelitate, acest lucru este posibil. Dar va fi un drum lung. Iată câteva acțiuni importante de luat împreună, care vă pot ajuta să vă reparați relația.
Asigurați-vă că există remușcări: dacă ești partenerul care a înșelat, trebuie să-ți pară rău în mod real și sincer, fără a trata subiectul cu nonșalanță. Trebuie să existe un sentiment profund de regret și remușcare pentru ceea ce s-a întâmplat. Dacă partenerul tău te-a înșelat, este necesar să îți comunice și să simți că regretă sincer acțiunile sale.
Recâștigă-i încrederea partenerului: pentru a-ți salva relația după infidelitate, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să lucrezi pentru a reconstrui sau a recâștiga încrederea în partenerul tău. Încrederea poate fi reconstruită, dar este nevoie de multă muncă și angajament din partea ambilor parteneri. Cel mai important lucru de reținut este că această problemă nu se va rezolva de la sine în câteva săptămâni sau luni, reconstruirea încrederii durează foarte mult timp. De asemenea, e posibil să-ți poți ierta partenerul, dar nu vei uita niciodată ce s-a întâmplat.
Investește timp în relația ta: ambii parteneri trebuie să fie dispuși să investească timp și muncă emoțională în relație. Sunteți amândoi deschiși la comunicare din suflet, ascultare și vindecare? Apoi, tu și partenerul tău, ca o echipă, trebuie să alegeți o anumită perioadă (poate șase săptămâni sau șase luni) în care amândoi vă angajați să lucrați activ la relație.
Privește situația din perspectiva celuilalt: ai o idee despre motivația partenerului care te-a trădat (a mințit/a înșelat/a avut o aventură)? Partenerul tău înțelege cum te simți și cum a afectat acest lucru relația ta? Pentru ca încrederea să fie reconstruită, ambii parteneri trebuie să înțeleagă perspectiva celuilalt.
Solicitați sprijin de la un consilier sau terapeut: această situație poate fi dificilă pentru oricine, indiferent de cât de puternic ești. Când o relație intră într-un tipar consistent de rănire și furie, poate fi greu să rupi tiparul. Perspectiva și ajutorul unui terapeut pot fi foarte benefice.
Este evident că eforturile de a repara o relație trebuie să fie pe măsura impactului negativ creat de trădarea între parteneri, indiferent de forma în care aceasta a avut loc. Înțelegerea și comunicarea sinceră a emoțiilor resimțite de ambele părți implicate sunt de asemenea vitale pentru a putea reclădi împreună un ecosistem emoțional sănătos, care reprezintă un spațiu sigur pentru cuplu.
Chiar dacă procesul poate fi unul dificil și solicitant, el poate fi navigat prin discuții deschise, setarea de limite corecte pentru viitor și prin ajutor de specialitate din partea unui terapeut, atunci când partenerii simt nevoia de susținere și structură in călătoria lor personală.
Citește și: Semne că te înșală – cum să îți dai seama dacă partenerul tău te înșală?
Citește și: Tania Budi, despre infidelitate: “Mi s-a întâmplat să iert lucrurile astea”. A înșelat și ea?