Macul de grădină se cultivă și se înmulțește ușor dacă găsești pentru el un teren nisipos, uscat și un loc plin de soare. Este o plantă cu o creștere rapidă, înflorește la început de vară, iar semințele pot fi recoltate la sfârșit de iulie sau în luna august. Ruperea florilor înainte să producă fructe va duce la o înflorire mai bogată și pe o perioadă mai lungă de timp.

Cum se cultivă macul de grădină

Această floare se înmulțește singură în grădină, iar semințele rezistă în pământ pentru anul următor, când răsare  în locurile unde au fost tufele vechi.

Dacă vrei să ai o producție mai mari de maci și de semințe, le poți cultiva în răsadnițe în lunile mai – iunie, perioada de germinare fiind de 2 – 3 săptămâni.

Plantele tinere nu suportă să fie mutate, de aceea este bine să cultivi semințele direct în răsadnițe mai mari și mai adânci, unde se pot dezvolta complet. De asemenea, le poți cultiva direct în grădină, într-un strat de pământ bine săpat și amestecat cu nisip. Important este ca locul respectiv să fie însorit, deoarece fără lumină macii vor crește anemici și vor face puține flori.

Semințele de mac

Când fructele pe care le face macul de grădină sunt bine coapte, căpăcelul superior tinde să se desprindă singur. În acest stadiu, dacă scuturi fructul uscat, semințele din interior sună și îți arată că sunt bine uscate. Este momentul să le recoltezi și să le depozitezi în cantități relativ mici, în pungi de hârtie, într-o cămară răcoroasă.

Semințele de mac conțin opiu, codeină, morfină și papaverină. Sunt substanțe analgezice, întrebuințate în industria farmaceutică pentru medicamentele care tratează durerile de orice fel, de la dureri de cap și de dinți, la dureri de articulații.

Consumate moderat, semințele de mac calmează durerile gastrice, ameliorează spasmele musculare și ajută la calmarea inflamațiilor de la nivelul urinar.