Legendele greceşti spun că macii roşii din lanurile de grâu erau o dovadă că recolta va fi bogată. Macul era asociat în vechea Eladă cu Demetra, zeiţa agriculturii şi a fertilităţii. Încă din acele vremuri erau cunoscute proprietăţile sale medicinale şi a fost una din primele flori cultivate în Antichitate. Majoritatea speciilor sunt, însă, toxice. Numai câteva produc seminţe şi petale bune pentru prăjituri sau pentru ceaiuri.

Macii rezistă la soare puternic

Macii se simt bine în grădinile însorite. Plantaţi la umbră, vor face flori mici şi palide. Dar, în plin soare, vor creşte înalţi şi viguroşi, chiar dacă terenul este sărac şi secetos. Sunt uşor de cultivat, inclusiv speciile deosebite care fac flori mari şi bogate. De obicei, macii se înmulţesc singuri de la seminţele care rămân peste iarnă în pământ. Dacă vrei să îi cultivi tu în anumite locuri din grădină, aşteaptă să vină toamna şi presară seminţele în solul proaspăt săpat.

Speciile de rang înalt

macii albastri

Macul de câmp, roşu ca focul, este cel mai cunoscut şi cel mai întâlnit în ţara noastră. Dar în grădină poţi cultiva diferite specii în culori surprinzătoare. Poate că cel mai deosebit dintre toţi este macul albastru de Himalaya, ale cărui flori se iau la întrecere cu cerul senin de vară. Impresionante sunt şi florile macului alb de Persia. Macul oriental se laudă cu o gamă largă de culori, sunt specii albe cu marginea petalelor colorată în portocaliu, specii roz-portocalii, galbene sau mov. Dar cei mai îndrăgiţi de grădinari sunt macii mari, cu florile bătute şi franjurate care seamănă cu bujorii. Aceştia fac parte din specia Papaverum somniferum, macul de grădină, ale cărui seminţe sunt folosite la cozonaci şi prăjituri.