Ce este bine să eviți să faci după ce ai mâncat. Lucuri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci, pentru a nu-ți îngreuna digestia.

Lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci

Să faci sport imediat după ce ai mâncat

Chiar dacă sportul este recomandat pentru un stil de viață sănătos, nu face mișcare imediat după ce ai terminat de mâncat. Acest obicei îți poate provoca dureri abdominale, și ți poate afecta calitatea digestiei. Tractul digestiv are nevoie de o cantitate mai mare de sânge, pentru realizarea digestiei, iar în momentul în care faci sport, și mușchii au nevoie de sânge, iar asta poate duce la o luptă în organismul tău.

Nici dușul nu este recomandat imediat după masă

În timpul dușului, depui efort, iar asta va stimula circulația sângelui din anumite părți ale corpului, în special zona mâinilor și părțile inferioare ale corpului, iar asta poate afecta cantitatea de sânge transportată către stomac. În felul acesta, este afectată și digestia și pot apărea dureri stomacale.

Nu este indicat să bei ceai imediat după masă

Ceaiul verde și ceaiul negru pot împiedica organismul să absoarbă fierul din alimentație, iar asta poate avea un impact negativ asupra stării tale de sănătate. Chiar dacă există și ceaiuri care îmbunătățesc digestia și ajută în acest proces, cel mai bine ar fi să nu consumi această băutură imediat după masă, deoarece poți avea deficit de fier.

Nu consuma apă rece imediat după masă

Chiar dacă simți nevoia să bei un pahar de apă rece imediat cum ai terminat de mâncat, de fapt, acest obicei îți va afecta calitatea digestiei, deoarece alimentele consumate se pot lipi între ele, iar procesul de absorbție va fi îngreunat.

Nu este indicat să dormi imediat după masă

Indiferent că vorbim de masa de prânz sau cină, somnul de după masă este dăunător organismului, deoarece în timpul somnului digestia se face mult mai greu. De asemenea, în timpul somnului, imediat după masă, poate apărea refluxul gastroesofagian, iar asta poate duce și la apnee în somn sau chiar riscul unui accident vascular cerebral. Oferă-I organismului timpul de digestie necesar după fiecare masă.

Nu consuma fructe imediat după felul principal de mâncare

Dacă ai terminat de mâncat, indiferent de momentul zilei, nu consuma imediat și un fruct. Acest obicei poate duce la senzația de balonare, dar și la apariția simptomelor de abdomen umflat sau chiar crampe abdominale.

Fumatul după masă poate fi dăunător

Să îți aprinzi o țigară imediat după masă poate fi unul dintre cele mai nocive obiceiuri după masă. Vitaminele și mineralele din alimentația ta nu vor fi absorbite în mod corespunzător, dar poate și scădea nivelul de antioxidanți din corp din cauza fumului de țigară.

Nu consuma alcool și cofeină după masă

Băuturile alcoolice, dar și cofeina pot încetini procesul de digestie și pot provoca reflux gastroesofagian. După masă, este recomandat să aștepți câteva ore pentru a putea consuma o cafea sau un pahar de vin.

După o masă copioasă, nu este recomandat să faci exerciții fixice intense, însă o plimbare ușoară te poate ajuta să scazi riscul de colesterol mărit și să îți îmbunătățești digestia.

Cum îți îmbunătățești digestia în mod natural

Senzație de balonare sau tranzit intestinal lent pot fi simptomele unei digestii necorespunzătoare, din cauza unei diete nefavorabile ori a unui stil de viață neadecvat. Poți face câteva schimbări simple, care pe termen lung te vor ajuta să îți îmbunătățești digestia în mod natural. Iată câteva idei simple.

Hidratează-te corespunzător pe tot parcursul zilei. Apa este esențială pentru funcționarea optimă a procesului de digestie și pentru facilitatea tranzitului intestinal. Consumă cât mai multă apă pe durata zilei, și renunță la cunosumul de băuturi carbogazoase, deoarece acestea pot duce la balonare și crampe abdominale.

Consumă ceaiuri care te vor relaxa. Ceaiul de mușețel, de mentă sau ceaiul de ghimbir ajută la hidratare, dar și o digestie optimă. Consumă-le în timpul zilei și poți ajuta sistemul digestiv.

Consumă cât mai multe fibre. Împreună cu lichidele, fibrele sunt un adjuvant natural pentru sistemul digestiv. Printre câteva alimente bogate în fibre pe care le poți introduce în dieta zilnică amintim: linte, mazăre, spanac, quinoa, morcovi, migdale, fulgi de ovăz, zmeură, pere sau prune uscate.

Fă mișcare în fiecare zi. Fie că optezi pentru exerciții simple făcute acasă, mers pe jos, urcatul scărilor sau un antrenament mai complex la sală, orice formă de mișcare este benefică pentru o digestie sănătoasă.

Elimină pe cât posibil stresul. Chiar dacă poate părea dificil la o primă vedere, încearcă să nu te mai stresezi din cele mai mici detalii. Stresul acumulat în fiecare zi poate afecta sistemul gastrointestinal și pot apărea simptome precum dureri abdominale, crampe, balonare sau chiar constipație.

Limitează consumul de produse dăunătoare. Alimentele prăjite în exces sau grăsimile sunt produse greu de digerat, care încarcă ficatul, și nici nu aduc organismului un aport nutritional. Așadar, limitează pe cât posibil consumul produselor de tip fast-food ori ale produselor care nu conțin ingrediente naturale.

Alimentația potrivită va ajuta organismul să beneficieze de toți nutrienții alimentelor consumate. În caz contrar, obiceiurile nesănătoase, imediat după masă, pot afecta organismul și pot apărea simptome neplăcute la nivel intenstinal. Optează pentru un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată formată din alimente variate și proaspete.

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Rețete cu piept de pui rapide