Pielea naturală și pielea întoarsă. De ce nu trebuie curățate cu apă!

Orice femeie atentă cu garderoba ei știe că, dacă te prinde ploaia sau ninsoarea cu jacheta din piele naturală, trebuie să o ștergi imediat cu o lavetă absorbantă când ajungi acasă. De asemenea, încălțămintea din piele naturală trebuie ștearsă imediat de apă și noroi. Obiectele din piele naturală umede nu se lasă să se usuce singure și nici nu trebuie curățate cu apă. Din contră! Ele se șterg imediat cu șervețele de hârtie sau lavete, pentru că picăturile de apă lasă urme pe care cu greu le mai cureți. Pielea se tratează cu soluții și creme speciale sau pur și simplu cu lapte de corp.

Obiectele din cupru și argint

Dacă ai prin casă mici obiecte decorative din cupru sau argint, lingurițe, ceșcușe sau ibrice de cafea, dacă ai bijuterii din argint masiv… nu trebuie curățate cu apă și săpun sau cine știe ce alt detergent. Pe moment, urmele de grăsime și reziduurile se curăță, dar apa lasă pete în timp și obiectele tale vor arăta tot mai lipsite de luciu.

Mobila din lemn natural

Fie că este lăcuit sau natural, lemnul este foarte elegant și mulți dintre noi avem piese de mobilier din lemn. Scaune, balansoare, polițe, măsuțe… pe care se depune praf, mizerii și grăsime de pe mâinile noastre sau chiar pete de sosuri și cafea. Dar nu se recomandă deloc să fie curățate cu apă. Cumpără soluții speciale pentru mobila din lemn, pentru că nu sunt deloc scumpe, și folosește lavete ușor umezite pentru praful de zi cu zi.

Apa deteriorează lemnul, fibra se umflă, se decolorează și petele rămân pentru totdeauna.

Ochiurile de la aragaz

Ai grijă să nu folosești niciodată vreun burete zdravăn îmbibat cu apă și detergent când cureți ochiurile de la aragaz. Stoarce bine buretele și nu lăsa apa să păturndă pe orificiile prin care iese gazul. Dacă ai un aragaz cu aprindere automată, bricheta poate fi deteriorată de apă.

Catifeaua și velurul

Lucrurile delicate din catifea și velur trebuie protejate cu grijă. Dacă se pătează, se curăță numai la curățătoriile specializate, nu cu apă. Nu folosi burete sau batistă îmbibată în apă cu detergent să cureți pete de sos de pe catifea. Fibrele mătăsoase și fine de catifea vor fi deteriorate și rămân pătate după ce se usucă. Ideal ar fi să duci haina respectivă la o curățătorie, pentru că ei vor aplica soluții speciale.