“Atunci când ne cuprinde cineva cu brațele, putem simți cât de confortabil îi este să se manifeste în intimitate și în vulnerabilitate. Putem simți cât de rigid sau tensionat este, la fel cum putem simți cât de relaxat și detașat își dă voie să fie. Putem simți dacă este o persoană autoritară și rece sau dacă este una caldă și blândă”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Citește și: Îmbrățișările fac bine sănătății fizice și psihice

De ce lipsa îmbrățișărilor afectează sănătatea fizică și emoțională

Lipsa îmbrățișărilor afectează sănătatea fizică și emoțională. Ne este dor să simțim oamenii și să îi cunoaștem dincolo de cuvinte, de ecrane sau de măști. În opinia psihologului Andra Tănăsescu, îmbrățișările, sunt un mod subtil dar puternic de a ne cunoaște între noi înșine. Îmbrățișările ne ajută să relaționăm unii cu ceilalți la un nivel mult mai profund și autentic decât cel verbal.

Ce pierdem atunci când uităm să ne îmbrățișăm:


Conexiunea cu ceilalți

 “Atingerile și îmbrățișările sunt un limbaj al iubirii pentru foarte multe persoane. Încă din clipa în care ne naștem, căutăm conexiunea pe care o obținem prin îmbrățișarea mamei, tradusă în subconștientul nostru ca iubire, grijă și afecțiune.

Contactul fizic, faptul că suntem ținuți în brațe și mângâiați, este crucial pentru o dezvoltare psiho-emoțională sănătoasă. Iar această nevoie continuă să fie importantă pentru mulți, în viața adultă. Dacă lipsește sau este primită în cantități foarte mici, putem ajunge să ne simțim goi pe dinăuntru, secați de energie, motivație sau chef de viață”, afirmă specialistul.

Îmbrățișările reduc stresul

Câteva studii științifice au demonstrat chiar că îmbrățișările pot reduce stresul. În plus, stimulează sistemul imunitar. Pot îmbunătăți sănătatea sistemului cardiovascular și pot reduce senzațiile de durere fizică. Iar fenomenul este foarte simplu.  Pentru că asociem îmbrățișările cu iubirea maternă, creierul nostru secretă oxitocină și ne face să ne simțim „beți de fericire”.

Atunci când ne îmbrățișăm, ne dăm voie să ne conectăm mult mai autentic unii cu ceilalți. Ajungem să ne cunoaștem într-un mod în care altfel poate nu am fi putut să o facem.

Citește și: Ziua Internațională a Îmbrățișărilor. Câteva adevăruri științifice despre îmbrățișări

Lipsa îmbrățișărilor afectează sănătatea fizică și emoțională. Lipsa intimității

Îmbrățișarea în sine este un gest destul de intim. Dincolo de faptul că presupune să atingi fizic altă persoană, înseamnă și să îi permiți să intre în spațiul tău personal. Acest lucru presupune să avem curajul de a ne lăsa vulnerabili, în îmbrățișarea altcuiva.

„A te lăsa îmbrățișat mi se pare unul dintre cele mai puternice lucruri pe care le putem face pentru noi înșine. Cultivarea acestui obicei și încurajarea sa pot produce efecte semnificative, mai ales în relațiile de cuplu și nu numai. Tot ce presupune a fi într-o relație – de prietenie, de iubire, cu părinții sau cu copiii – presupune automat să fii apropiat, deschis și sincer cu privire la cine ești, ce simți și ce nevoi ai.

Cu cât îți este mai ușor să te lași cuprins în brațele cuiva drag, cu atât îți va veni mai ușor să te deschizi și să vorbești despre lucrurile cu adevărat importante pentru a întări relația dintre voi. Pe termen lung, gestul acesta poate schimba complet dinamica unei relații în bine. Poate naște intimitate din vulnerabilitate și o conexiune atât de puternică încât ar fi greu de destabilizat”, declară psihologul Andra Tănăsescu.

Încrederea în noi sau în ceilalți

Lipsa îmbrățișărilor afectează sănătatea fizică și emoțională. Sunt momente în care, fiind privați prea mult timp de  îmbrățișările pe care ni le dorim, putem avea impresia că este ceva „în neregulă” cu noi și că nu suntem demni să primim iubirea și afecțiunea celorlalți.

“Îmbrățișările au o putere mult mai mare decât realizăm uneori și reversul este valabil – resimțim lipsa lor la fel de puternic. Cu cât suntem mai deschiși și primiți cu deschidere de către ceilalți, cu atât ne vor crește mai tare stima și încrederea în propria persoană și vom trăi viața mai fericiți. Sentimentul că suntem demni de iubire, că merităm să fim apreciați, iubiți și acceptați pentru ceea ce suntem ne este ancorat în totalitatea ființei noastre prin îmbrățișare, astfel încât ne întărește această credință despre noi”, este de părere psihologul Andra Tănăsescu.

Citește și: Oscilațiile de temperatură afectează sănătatea

În ce fel lipsa îmbrățișărilor afectează sănătatea

La un anumit nivel, lipsa îmbrățișărilor afectează sănătatea. Pornind din plan mental, emoțional, până în planul fizic, lipsa afecțiunii și a conexiunii fizice cu alte persoane semnificative pentru noi poate să creeze dezechilibre foarte mari care se transformă ulterior în „simptomul” de care ne plângem.

“Fie că ne simțim din ce în ce mai singuri, fie că începem să credem că viața nu e așa de frumoasă sau efectiv începe să somatizăm (să resimțim emoțiile – tristețea, frustrarea, deznădejdea – la nivelul corpului fizic), efectele lipsei de conexiune se vor vedea, mai devreme sau mai târziu. Și cu cât ne interzicem mai tare asta, cu atât ne poate destabiliza mai tare pe toate planurile. Perioada asta a fost o probă puternică pentru mulți, afectându-i nu doar prin lipsa conexiunii ci și prin provocări foarte greu de dus. Îmbrățișarea, cred eu, este cel mai bun remediu la care putem apela și care ne va da cea mai mare putere de a înfrunta orice ne pune viața în brațe.

Îmbrățișările, cel mai ieftin remediu

Îmbrățișările sunt cel mai ieftin remediu. Amintiți-vă să îmbrățișați persoanele dragi din viața voastră și să oferiți sprijinul vostru celor care poate duc lipsa acestui gest. Țineți cont că unii oameni tânjesc după o îmbrățișare chiar dacă nu o cer verbal. Veți observa acest lucru în limbajul corporal. Persoana tinde să caute apropierea fizică față de cei din jur. Face mici gesturi de a se sprijini de cineva sau de a înghionti persoanele cu care se află. Face glume pe seama „distanței” pe care o aveți între voi, etc.

psiholog Andra TănăsescuDacă vrem cu adevărat să vedem, mereu vom observa ce au nevoie ceilalți.  La fel cum putem să ne observăm și să descoperim ceea ce avem și noi nevoie cu adevărat”, conchide psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI).

Sursa foto: 123rf.com