Psihologul Laura-Maria Cojocaru afirmă că limbajul trupului diferă de comunicarea verbală în mai multe moduri. În timp ce comunicarea verbală este directă și implică utilizarea unui singur canal (cuvânt rostit, cuvânt scris), comunicarea nonverbală este continuă și implică mai multe canale care comunică simultan. Similar cu modul în care cursivizarea accentuează limbajul scris, comportamentul nonverbal poate accentua părți ale unui mesaj verbal.

Limbajul trupului, diversitate de manifestări

“Comunicarea nonverbală fără legături obligatorii cu limbajul este de departe cea mai diversă categorie. Poate fi vocală, implicând sunete originare din tractul vocal sau nonvocale. La rândul lor, semnele nonvocale se pot baza pe producerea și interpretarea sunetului sau pot implica orice altă modalitate de simț: vederea, mirosul, gustul și atingerea. Se pot manifesta, de exemplu, prin gesturi, stiluri vestimentare sau arhitectură.

Limbajul trupului îmbunătățește relațiile

Limbajul trupului joacă un rol semnificativ în viața noastră. Poate îmbunătăți capacitatea unei persoane de a relaționa, de a se angaja și de a relaționa. O mai bună înțelegere a acestui tip de comunicare poate determina oamenii să dezvolte relații mai puternice cu ceilalți.

Comunicarea nonverbală poate lua multe forme și poate fi interpretată în mai multe moduri de către diferite persoane. Chiar și lipsa unor astfel de indicii nonverbale poate fi semnificativă și, în sine, o formă de comunicare nonverbală”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și: Limbajul bebelușilor – 7 sfaturi utile să-l înțelegi și să comunicați

Fiecare detaliu contează

Specialistul este de părere că fiecare mișcare sau combinație de mișcări ale corpului – cum ar fi schimbările de postură, direcția ochilor, gesturile membrelor și expresiile feței – oferă semnale altora, iar aceste indicii pot fi subtile sau evidente și pot fi contradictorii: o persoană ar putea spune un lucru în timp ce limbajul corpului transmite un mesaj complet diferit. Acest lucru ar putea fi adevărat mai ales atunci când o persoană nu spune adevărul; deoarece comunicarea nonverbală este adesea instinctivă și de obicei nu este ușor de falsificat, este, în general, mai indicativă a sentimentelor adevărate ale unei persoane.

Citește și: Cum comunici cu fetele și cum le vorbești băieților

Sursa foto: 123rf.com