Liliacul japonez este una dintre cele mai frumoase plante decorative și benefice în grădină pe timp de iarnă. Ea a pătruns recent în magazinele și serele de plante decorative de la noi din țară. Iar cultivatorii o apreciază în mod deosebit, deoarece este o plantă foarte rezistentă, de care te poți bucura și în sezonul rece.

Liliacul japonez, origine și cultivare

Numele științific al liliacului japonez este skimmia japonica și, așa cum îi spune numele, este originar din Japonia și din regiunile de Sud-Est ale Asiei.

Liliacul japonez sau liliacul de iarnă este un arbust ornamental, cu frunze de un verde închis, lucioase și frumoase, veșnic verzi. Skimmia are o creștere lentă, însă poate ajunge la o înălțime de până la 1,5 metri.

El se remarcă prin frunzișul bogat, veșnic verde, de culoare închisă și prin florile parfumate, de culoare albă. Dacă vrei să îl cultivi în grădină, trebuie să cumperi cel puțin două exemplare din ambele sexe. Skimmia este o plantă unisexuat dioică, adică există exemplare cu flori femeiești și altele cu flori bărbătești.

Fructele sunt sferice, divers colorate și foarte decorative. Pentru a produce fructe, se recomandă plantarea unui exemplar cu flori femeiești și unul cu flori bărbătești în apropiere, pentru a se realiza polenizarea. Florile apar în perioada de primăvară-început de vară.

Skimmia tolerează bine clima de la noi, poate fi cultivată în grădină, dar și în ghivece sau containere care pot fi amplasate pe o terasă deschisă.

Varietăți de liliac japonez

Fotografie Wilfried Overwater

Site-ul Botaniștii.ro ne oferă mai multe varietăți ale acestei plante pe care le putem cumpăra împreună pentru un efect deosebit în grădină sau pe terasă.  

  • Skimmia japonica ‘White Globe’: este un exemplar cu flori masculine, compact, cu frunze verzi, lucioase. Produce flori albe, parfumate, ce se deschid din muguri foarte decorativi, de culoare verde deschis;
  • Skimmia japonica ‘Rubella’: exemplar cu flori masculine, decorativ prin mugurii de culoare rosie, care produc flori albe, primăvara; 
  • Skimmia japonica ‘Temptation’: este un arbust autofertil, compact, cu frunze eliptice si muguri de culoare roșu închis. Florile sunt mici, albe și produc fructe de culoare roșie;
  • Skimmia japonica ‘Veitchii’: este un exemplar cu flori femeiești, viguros, cu frunze ovale de culoare verde închis. Ramurile cu flori sunt dense, iar florile sunt albe, parfumate și apar primăvara. Fructele sunt mari, rotunde, de culoare roșie.

Cum se îngrijește liliacul japonez

Skimmia sau liliacul japonez preferă solurile ușor acide și locurile parțial umbrite. El nu tolerează razele directe ale soarelui, fiind o plantă iubitoare de răcoare și de umbră. Este un arbust potrivit pentru curțile umbrite, în care soarele ajunge doar în anumite zone.

Tolereaza temperaturi de până la minus 15℃ în timpul sezonului rece. Rezistă și la temperaturi ridicate pe timpul verii, dacă este amplasat în zone mai umbrite.

Liliacul japonez este totodată o plantă iubitoare de umiditate, dar trebuie udat doar la rădăcină, nu și pe frunze. În sezonul cald, pământul din jurul lui trebuie menținut reavăn, săpat și curățat de buruieni, udat la fiecare 2 – 3 zile, dacă se usucă repede. Toamna și iarna, se udă mai rar, doar dacă sunt perioade secetoase, în care nu plouă și nu ninge deloc.

Este bine să folosești periodic fertilizatori pentru arbuști decorativi pentru a stimula apariția florilor și pentru fructe decorative în sezonul rece.

Ține cont de faptul că toate părțile plantei sunt toxice, otrăvitoare, chiar dacă frunzele sau florile sunt frumos parfumate. Și ai grijă ca solul să fie ușor acid, altfel planta nu se va dezvolta și nu va înflori în următorul an.