I se spune liliacul de vară pe bună dreptate! Are ciucuri mari de flori liliachii, mov, roz sau albe, precum liliacul comun, dar înflorește în lunile cele mai calde de vară, în iulie și august, când alte flori încep să se ofilească.

Este un arbust originar din China, dar a cucerit toată lumea cu florile lui intens parfumate. Este un deliciu pentru albine și pentru fluturi și merită să îl cultivi pentru ciorchinii lui mari de flori.

Cum trebuie cultivat liliacul de vară

Poate fi cultivat în orice zonă din România, de la câmpie, până la dealurile înalte, dar trebuie să aibă un loc însorit în grădină. Dacă este plantat la umbra altor copaci, liliacul de vară nu va înflori.

Suportă aproape orice tip de sol, de la cel lutos sau nisipos, la cel argilos, dar trebuie săpat adesea la rădăcină și udat cu regularitate în perioada de înflorire.

Este rezistent la frigul iernii, dacă temperaturile nu scad sub -15 grade. Toamna, tulpina trebuie acoperită cu un mușuroi de pământ să fie cât mai bine protejată de zăpada rece. Iar, dacă partea aeriană îngheață, poate fi tăiată în luna aprilie și vor răsări lăstari noi.

Micul arbust trebuie tăiat

Liliacul de vară are flori parfumate care atrag fluturii

Liliacul de vară are flori parfumate care atrag fluturii

Coroana liliacului de vară trebuie ajustată prin tăieri moderate la începutul lunii aprilie. Trebuie eliminate crenguțele prea subțiri, cele înghețate sau prea mici și trebuie scurtate crengile care au avut flori în anul anterior, pentru a se ramifica.

Dacă vrei să înmulțești liliacul de vară, se taie doar butașii lemnificați în lunile iunie sau iulie și se îngroapă în răsadnițe cu pământ fertil și substanțe speciale de înrădăcinare. Răsadnițele se udă aproape zilnic, iar iarna se aduc în casă sau în balcon pentru a fi ferite de îngheț. În primăvara viitoare, butașii fac muguri noi și pot fi transplantați în grădină.

sursa foto: 123rf.com