Cuprins
Vremea este schimbătoare, dar poți cultiva legume și verdețuri care se plantează în martie fără teama de a îngheța, chiar dacă vine zăpada mieilor sau frigul Babelor capricioase. Poți folosi două soluții simple și ingenioase, care îți apără micile plante de frig, în cazul în care le plantezi în grădină:
- Straturi înălțate
- Folie protectoare
Încearcă să îți organizezi grădina de legume și verdețuri cu straturi înălțate pe cadru de lemn sau chiar pe cărămizi. Pune la baza straturilor compost sau gunoi de grajd bine uscat și mărunțit, apoi pământ de bună calitate. Este suficient să faci un strat înalt de 5 cm, iar micile răsaduri vor fi mai protejate. Compostul lucrează în pământ și generează căldură, iar deasupra pământul va fi menținut cald cu folia protectoare specială pentru răsaduri. În cazul în care nu ai folie specială, poți folosi saci menajeri de culoare închisă, pe care îi perforezi din loc în loc, să lase aerul să se ventileze.
Înghețul poate face bine, dacă protejezi răsadurile
Cu aceste două soluții, multe legume și verdețuri se plantează în martie, chiar dacă revine vremea rece, chiar dacă mai ninge în prima jumătate a lunii sau vine o scurtă perioadă de îngheț.
Trebuie să mai știi că un pui de ger de martie nu este chiar atât de grav! Dacă temperaturile coboară între 0 și minus 3 grade noaptea, iar straturile de legume și verdețuri sunt protejate cu folie, acestea nu vor avea de suferit. Din contră, mulți cultivatori au observat că o perioadă scurtă de frig aspru stimulează răsadurile să crească mai viguroase!
Sfaturi pentru semănarea semințelor
Plicurile cu semințe au pe spate câteva sfaturi importante pentru a semăna corect legumele sau verdețurile respective. Pe aceste plicuri vei vedea menționată perioada optimă pentru plantare, adâncimea stratului și distanța dintre plante.
Ține cont de aceste sfaturi, deoarece ele sunt utile pentru a obține legume și verdețuri viguroase.
În cazul în care semințele care se plantează în martie sunt prea mici, de mărimea unor semințe de mac, iată ce ai de făcut:
- Pregătește o găletușă (de iaurt) cu nisip curat foarte fin
- Pune semințele în nisip și amestecă bine
- Formează șanțurile pentru semințe
- Seamănă în șanțuri semințele amestecate cu nisip cât mai rarefiat
- Lasă scurte pauze între zonele în care presari nisipul cu semințe
Dacă ții cont de acest mic truc cu nisip, vei reuși să semeni mai ușor semințele mărunte, iar plantele tale nu vor răsări înghesuite. Îți va fi mai ușor să le rărești, fără să distrugi prea multe răsaduri tinere.
Legume și verdețuri de plantat în luna martie
Ține cont de faptul că luna martie poate fi foarte rece în prima decadă și cu 5 – 7 grade mai caldă în ultima decadă. De aceea, este bine să semeni sau să plantezi micile răsaduri pe etape, în funcție de perioada cea mai potrivită pentru ele. Așadar, consultă calendarul pe decade de mai jos.
Decada 1 – 10 martie
În această perioadă care, de obicei, este cea mai rece din luna martie, poți semăna semințele de:
- Morcovi
- Pătrunjel
- Mărar
- Ridichi de lună
- Salată
- Spanac
- Mazăre
- Arpagic
Dacă temperaturile scad ușor sub 0 grade noaptea, acoperă straturile semănate cu folie și așteaptă să se încălzească ușor, pentru a verifica dacă au încolțit.
Decada 11 – 20 martie
Vremea este mult mai bună și poți planta, alături de legumele menționate mai sus, și alte legume care sunt mai sensibile la frig:
- Cartofii timpurii
- Fasolea
- Leușteanul
Și ele trebuie acoperite cu folie, dacă vin nopți mai reci. Ziua, în timp ce soarele încălzește pământul, este bine să descoperi folia pentru a lăsa lumina să pătrundă la micile răsaduri, iar seara este bine să le acoperi din nou.
Decada 21 – 31 martie
În această perioadă se plantează în martie oricare din legumele și verdețurile menționate mai sus, dar mai poți adăuga în grădină și:
- Semințe de varză timpurie
- Cartofi
- Dovlecei
- Castraveți
- Dovleac
- Sfecla roșie
- Păstârnacul
- Țelina
Vremea este mult mai caldă, perioada însorită a zilelor este mai lungă, iar semințele încep să germineze mai repede. Dar, același sfat ca mai sus, nu uita de folia protectoare, dacă temperaturile scad timp de câteva zile.
Uneori frigul este bine venit pentru că stimulează răsadurile și plantele cresc mai viguroase. Umezeala din sol trebuie menținută astfel încât pământul să nu se usuce la suprafață, dar nici să nu fie încărcat de apă.
Foto: Freepik.com