Multe legume care au pătruns în epoca modernă în Europa sunt de fapt toxice, dacă nu sunt fierte sau coapte. Nu le poți consuma crude sau insuficient coapte în mod natural. Iată de ce unele legume sau fructe nu se mănâncă niciodată crude!

Roșiile – mere otrăvitoare

În urmă cu numai două secole, roșiile erau denumite în Europa mere otrăvite, deoarece unele persoane făceau imprundența să le consume înainte să fie complet coapte pe vrej. Roșiile încă verzi și crude conțin anumite toxine naturale pentru a se apăra de prădători. Dacă le mănânci verzi, au un gust greu de suportat și provoacă grave dureri de stomac, senzație de greață și chiar spasme dureroase.

Roșiile sunt bune de mâncat doar dacă sunt bine coapte. În acel moment, roșiile devin dulci și zemoase, te îmbie să le mănânci atât în stare naturală, cât și gătite. Este faza în care roșiile își răspândesc semințele și devin îmbietoare nu doar pentru noi, ci și pentru diverse păsări sau animale care le consumă și astfel ajută la răspândirea semințelor.

Alte legume pe care nu trebuie să le mănânci crude

Dacă roșiile verzi sunt periculoase, alte legume rămân periculoase și după ce s-au copt bine la soare. Spre exemplu vinetele. Pătlăgelele vinete, deși sunt înrudite cu roșiile, nu pot fi consumate crude, chiar dacă sunt bine coapte și mov. Ele trebuie gătite, preparate termic. Vinetele în stare naturală conțin anumite toxine care provoacă dureri gastrice puternice, vomă și chiar intoxicație pe termen lung.

De aceea, vinetele se consumă doar gătite, coapte pe jar sau în tavă, feliate și prăjite cu diverse condimente, să fie cât mai apetisante. Cine nu apreciază o salată de vinete cu maioneză și lămâie în toiul verii?

Alte legume care nu se mănâncă niciodată crude sunt cartofii, conopida și fasolea. Toate trei conțin otrăvuri destul de puternice, dacă sunt consumate fără să fie preparate. În schimb, dacă sunt fierte sau coapte cel puțin 30 de minute, aceste toxine naturale se distrug, dispar, iar legumele pot fi consumate în siguranță, așa cum le și folosim de câteva sute de ani.

Spre exemplu, fasolea conțin linamarină și lectină, două substanțe toxice care sunt neutralizate după ce boabele de fasole sunt fierte.

Fructele de soc

Majoritatea fructelor se mănâncă în stare naturală, iar unele dintre ele pot fi consumate și mai puțin coapte fără probleme. Spre exemplu, merele sau corcodușele verzi și acre sunt bune și chiar apreciate de persoanele care adoră gustul acru.

În schimb, cireșele, vișinele, căpșunele sau murele crude, insuficient coapte în mod natural, nu se recomandă pentru consum. Chiar dacă nu pățești nimic grav, sigur o să te doară stomacul. În schimb, fructe de soc nu pot fi consumate deloc crude, chiar dacă sunt bine coapte. Boabele de soc trebuie puse la fiert, transformate în suc, infuzie sau băuturi ușor alcoolizate.

Ceaiul din boabe de soc este recomandat în gripe și viroze, dureri de gât, inflamații ale pielii. A multe proprietăți vindecătoare, dar nu trebuie consumate crude, deoarece provoacă iritații grave ale mucoasei sau chiar intoxicație severă.