Cuprins
- 1 Cât timp se păstrează legumele proaspete
- 2 Etilena – ce este și cum influențează legumele
- 3 Legume care produc etilenă după ce au fost culese
- 4 Legume sensibile la etilenă
- 5 Legume care nu se depozitează împreună
- 6 Legume care nu se depozitează lângă ceapă și usturoi
- 7 Legume care nu se țin lângă cartofi
Ține cont de faptul că unele legume se pot strica mai ușor, dacă sunt ținute împreună cu legumele care emană etilenă. Află ce este etilena și cum afectează legume care nu se depozitează împreună la frigider sau în lădițele din cămară.
Cât timp se păstrează legumele proaspete
O regulă simplă spune că poți depozita pe termen lung legumele care cresc în pământ și legumele cu coaja tare. Așadar rădăcinoasele, cartofii, morcovii sau napii, guliile sau ridichile care se dezvoltă în pământ pot fi păstrate cel mai mult timp, în lădițe, într-o cămară rece, într-un subsol bine ventilat și răcoros, departe de lumina naturală și de orice sursă de căldură.
În general, legumele care cresc în pământ pot fi păstrate peste iarnă, timp de 2 – 3 luni la temperaturi scăzute, în întuneric și în spații uscate și bine ventilate. El pot fi ținute în lădițe cu nisip sau în cutii de carton perforat.
Legumele cu coaja tare precum vinetele și ardeii se păstrează într-o cămară foarte rece sau la frigider timp de 3 – 4 săptămâni, învelite în șervețele de hârtie care absorb umezeala.
În schimb, legumele cu coaja subțire precum castraveții, dovleceii, păstăile de fasole sau roșiile nu rezistă mai mult de 7 – 10 zile la frigider. Destul de repede se alterează sau mucegăiesc și legumele din familia cruciferelor: varza, conopida, varza de Bruxelles, varza roșie. Acestea pot fi păstrate doar la frigider aproximativ o săptămână.
Legumele cu miros puternic precum ceapa sau usturoiul și care au coaja subțire, dar bine uscată, nu se țin la frigider. Ele se depozitează în cămări sau beciuri bine uscate și ventilate, departe de lumină și căldură.
Etilena – ce este și cum influențează legumele
Etilena, cu formula chimică C2H4, este un gaz incolor, cu miros dulceag. Ea este produsă în mod natural de fructe și legume pe măsură ce se coc la lumina soarelui. Multe soiuri continuă să producă etilenă și să se coacă după ce sunt culese.
Din punct de vedere biologic, etilena este un hormon vegetal sub formă de gaz, care reglează procesele de maturare la flori, fructe și legume. Cu alte cuvinte, etilena este hormonul care ajută la dezvoltarea florilor și a fructelor și la coacerea acestora.
Cele mai multe legume și fructe nu sunt comestibile înainte de coacere, au un gust neplăcut și sunt greu de digerat. Pe măsură ce se coc, nivelul de etilenă crește, textura lor devine mai moale, ușor comestibilă, crește și procentul de zaharuri și gustul fructelor sau al legumelor devine mult mai bun.
Dar, orice proces de coacere are un punct culminant, când fructele și legumele sunt perfecte pentru consum, urmat de o etapă de degradare în care etilena va accelera procesele de degradare. Dacă fructele și legumele nu sunt păstrate în condiții optime și la temperaturi scăzute, pentru a împiedica producerea de etilenă, acestea se vor degrada, se vor deshidrata și vor mucegăi.
Legume care produc etilenă după ce au fost culese
De obicei, cele mai multe fructe și legume care nu se păstrează împreună sunt cele care produc mai multă etilenă după ce au fost culese. Iată o listă cu diverse soiuri care emană cantități mai mari de etilenă și trebuie depozitate separat de celelalte legume sau fructe.
- Ceapa
- Roșiile
- Țelina
- Ardeii
- Merele
- Perele
- Prunele
- Bananele
- Strugurii
- Pepenii galbeni
- Mango
- Kiwi
- Piersicile
Legume sensibile la etilenă
Alte soiuri de legume produc mai puțin etilenă, ca atare nu se mai coc după cules. Legumele din lista de mai jos trebuie lăsate să se coacă în mod natural, la soare, și consumate cât mai repede posibil.
- Sparanghel
- Brocoli
- Varza
- Conopida
- Castraveții
- Vinetele
- Salate verde
- Ceapa
- Ardeii
- Cartofii dulci
Legume care nu se depozitează împreună
Evită să păstrezi împreună, în cămară sau la frigider, fructele și legumele care emană multă etilenă. Iată câteva combinații de legume care nu se păstrează împreună nici măcar la frigider:
- Ceapa, roșii, ardei, castraveți
- Ceapa, cartofi, varză, dovlecei
- Ceapa, morcovi, rădăcinoase, varză
- Roșii, ardei, vinete, castraveți
- Roșii, varză, varză de Bruxelles, țelină
Legume care nu se depozitează lângă ceapă și usturoi
Fructele nu trebuie să stea niciodată lângă ceapă și usturoi în cămară sau în frigider. Dar sunt și legume care nu se depozitează lângă ceapă și usturoi:
- Cartofi
- Roșii,
- Varza
- Conopidă
- Morcovi
- Păstârnac
- Verdețuri
- Salata verde
Legume care nu se țin lângă cartofi
Evită să depozitezi diverse fructe și legume alături de cartofi în aceeași cutie sau în același sac. Cartofii trebuie să fie depozitați singuri, bine curățați de pământ, în cutii de lemn, cutii de carton perforate sau saci de cânepă. Evită să ții vreodată lângă cartofi următoarele:
- Ceapa
- Varza
- Morcovii
- Păstârnacul
- Țelina
- Merele
- Perele
- Gutuile
- Prunele.