Autoritățile elene anunță noi legi dure în Grecia pentru turiștii care nu respectă monumentele și siturile arheologice, dar și pentru cei care încalcă legile circulației. Alte restricții majore, care îți pot aduce amenzi usturătoare sau chiar închisoare, sunt legate de medicamente.

Evită gumă de mestecat în muzee și situri arheologice

Guma de mestecat este un adevărat flagel pentru monumentele arheologice. În fiecare an, îngrijitorii de la Acropole din Atena sau din alte vestigii antice erau nevoiți să curețe zeci de kilograme de gumă de mestecat.

Ea a devenit astfel subiectul unei legi și este acum interzisă în zonele protejate. Așadar, pe lângă diverse alte alimente, guma este interzisă când vizitezi ruinele antice. Până și legile bunului simț ne învață să evităm să mestecăm gumă și să o aruncăm pe stradă, cu atât mai puțin în situri arheologice care sunt parte din patrimoniul cultural al lumii.

Evită tocurile când intri în siturile arheologice

Așa cum guma este interzisă și primești amendă, dacă supraveghetorii te observă că o consumi, la fel de bine poți fi sancționată dacă porți sandale cu toc înalt. Puțin probabil ca turistele să poarte tocuri cui sau tocuri înalte cu flecuri din metal pe Acropole, dar pentru orice siguranță acestea sunt interzise și se dă amendă.

Unii turiști au fost capabili de gesturi incredibile de-a lungul anilor, așa că, pe lângă tocurile înalte, este interzis și dansul pe Acropole… mai bine zis dansul în costume de baie sau în costumul lui Adam.

Codeina, un medicament pe lista drogurilor

Pentru români este ceva normal să plece cu medicamente în vacanță pentru diverse dureri și afecțiuni de sezon. Este bine să avem la noi analgezice și antiinflamatoare. Dar medicamentele care conțin codeină sunt interzise în Grecia, sunt trecute pe lista drogurilor și îți pot aduce amenzi usturătoare, dacă nu respecți legea.

Atenție la toalete!

Aproape în toate localurile și toaletele publice din Grecia este recomandat sau chiar interzis să arunci hârtia igienică în vasul de toaletă. Grecii au un sistem de canalizare cu multe probleme. Respectă această cerință și nu arunca hârtia în vasul de toaletă!

Atenție la țigări cu copiii în mașină

Șoferii români care merg cu familia și copiii în Grecia sunt tentați să fumeze la volan, așa cum o fac în mod normal în țară. Dar în Grecia este interzis! Cine fumează în mașina în care sunt copii sub vârsta de 12 ani este pasibil de o amendă usturătoare, de 1.500 de euro.

Atenția la telefon când ești la volan

Românii care vorbesc la telefon în timp ce conduc, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului, pot rămâne fără permisul de conducere, precum și fără plăcuțele și certificatul de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

Parcarea ilegală

Cei care nu sunt atenți unde parchează mașinile și le lasă în spații ilegale pot fi sancționați cu amendă de 40 – 150 de euro și ridicarea permisului de conducere, precum și a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile. Este una dintre cele mai puțin cunoscute legi dure în Grecia pe care mulți turiști o ignoră.

Nu arunca chiștoace din mașină

Bunul simț ne spune oricum să nu aruncăm obiecte, gunoaie sau țigări pe stradă, la marginea șoselelor din mersul mașinii. Acest gest este comun printre români, însă aspru sancționat în Grecia. Se ridică pe loc permisul și se rețin plăcuțele și certificatul de înmatriculare timp de 60 de zile. Țigările aruncate din mașină, dacă nu sunt complet stinse, nu doar că poluează, ci cresc riscul incendiilor de vegetație care sunt greu de controlat într-o țară cu o climă aridă și temperaturi de peste 40 de grade Celsius vara.