Leandrul este unul dintre cei mai frumoşi arbuşti de apartament. Într-un vas încăpător, cu latura de 50 de centimetri, poate depăşi înălţimea de un metru şi jumătate. În grădină, va creşte mult mai înalt, dar nu va face faţă îngheţului de peste iarnă, astfel că ghiveciul rămâne cea mai bună alegere. Florile lui, atât de bogat colorate, pot fi simple sau bătute, asemeni unor mici trandafiri de dulceaţă. Ca să fie cât mai viu colorate, leandrul trebuie să stea vara în plin soare, în balcon sau pe o terasă. Pe de altă parte, înflorirea abundentă este asigurată prin tăiere, deoarece florile cresc numai în vârful ramurilor tinere.

Leandrul are seva otrăvită

37389420_m

Pe cât este de frumos, pe atât este de otrăvitor. Câteva flori sau frunze pot omorî un copil sau un animal de casă, dacă sunt înghiţite. Ar fi indicat să nu cultivi leandri, dacă reprezintă un pericol pentru familia ta. După ce îi tai ramurile sau îi rupi florile, este indicat să te speli foarte bine pe mâini cu apă şi cu săpun, să nu iei contact cu seva lui otrăvitoare.

Multă apă şi soare

Leandrul înfloreşte din luna mai până la începutul toamnei, dacă are toate condiţiile necesare: mult soare, multă apă şi fertilizatori. În zilele călduroase, ar fi bine să stropeşti frunzele cu apă. Astfel, vei preveni apariţia păduchilor şi a afidelor, care atacă planta în perioadele secetoase. În fiecare primăvară, ar fi bine să îl muţi într-un ghiveci mai mare. Dacă vasul este deja suficient de spaţios, schimbă doar pământul de la suprafaţă cu un amestec proaspăt de pământ de grădină şi nisip. Înmulţirea se face prin butaşi din crenguţe pe jumătate lemnificate, din care se lasă să se scurgă seva albă. Se pun apoi în apă cu fertilizatori și se țin până dezvoltă rădăcini ramificate și sănătoase.

sursa foto: 123rf.com