Laurul de munte este foarte îndrăgit de cultivatorii de flori și este unul dintre cei mai spectaculoși arbuști decorativi.

Din aprilie până în noiembrie, poate fi ținut în grădină, dar iarna are nevoie de protecție împotriva gerului, astfel că se recomandă să fie transferat într-o terasă închisă sau chiar în balcon. De aceea, este bine să îl cumperi la ghiveci și să îi oferi un spațiu bine luminat și ușor încălzit iarna.

Cum se îngrijește laurul de munte

Numele lui științific este Kalmia latifolia și mai este cunoscut și drept dafinul de munte sau laurul american. Acest arbust provine din partea de nord a Americii și poate crește în mediul lui natural la o înălțime de 2 – 2,5 metri. Este un arbust pitic, dar coroana lui se poate dezvolta la peste 2 metri circumferință, dacă nu este tăiată și corectată.

Deși este iubitor de răcoare, laurul de munte nu suportă temperaturile extreme. De aceea, se recomandă să fie cultivat în vase adânci și încăpătoare, cu o circumferință de cel puțin 45 cm, pentru a fi adăpostit ușor la interior pe timp de iarnă.

Laurul de munte poate avea și flori grena

Laurul acesta este un arbust dens, cu o coroană frumoasă și compactă, cu frunze care vor rămâne verzi tot anul. El înflorește la început de vară și face buchete impresionante de flori albe, roz sau grena. De cele mai multe ori, florile au câteva două culori și sunt deosebit de frumoase, corolele lor având câteva cinci petale dispuse sub formă de clopoțel.

Câteva trucuri utile

Laurul de munte are nevoie de un pământ bogat în turbă cu o aciditate de 4,5 – 5,5.

Florile se taie imediat după ce înfloresc pentru a stimula apariția de noi lăstari.

Din loc în loc, poți lăsa câteva buchete de flori să facă fructe, deoarece acestea vor persista și iarna.

Acest arbust trebuie ferit de soarele arzător de la miezul verii și udat în mod constant, să nu rămână pământul uscat prea multe zile.

Se fertilizează primăvara, când apar bobocii de flori, cu substanțe speciale pentru plantele cu iubitoare de Ph acid.

Înmulțirea se poate face cel mai ușor prin butași tineri, lemnificați.

foto: 123rf.com