Cuprins
Postul Paștelui, sau Postul Mare, începe pe data de 18 martie 2024, la ortodocși, în timp ce la catolici a început deja de pe data de 14 februarie. Înainte de Postul Paștelui este și Lăsata Secului.
Când este Lăsata Secului pentru Postul Paștelui
Lăsatul Secului, în caledarul bisericesc, este împărțit în două etape, care duc către Postul Mare al Sfintelor Paști. Astfel că,
- pe data de 10 martie, este Duminica Înfricoșatei Judecăți, se lasă sec de carne;
- pe data de 17 martie este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, se lasă sec de brânză.
Înainte cu 7 zile, o săptămână, de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui, perioada este cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Albă sau a Brânzei, o etapă premergătoare a Postului Mare de Paști. În această perioade se renunță la consumul de carne și se introduc în alimentație mai multe lactate și legume.
Dacă, de regulă, în zilele de post, zilele din săptămână de miercuri și vineri sunt zile de post, acum în săptămâna Albă, aceste zile devin hărți, iar asta înseamnă că în aceste zile se pot consuma produse lactate, ouă și pește.
Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui 2024 este pe data de 17 martie, duminică, iar ziua de începere a Postului Mare este luni, 18 martie, care durează până pe data de 4 mai, înainte de sărbătoarea de Paști, pe 5 mai.
Obiceiuri și tradiții de Lăsata Secului
Ziua de Lăsata Secului este recunoscută drept o zi de sărbătoare, o zi în care toți credincioșii, alături de cei dragi, se bucură de o masă bogată, înainte de post.
Se consumă mâncăruri de dulce, se pregătesc bucate alese, deoarece în perioada următoare, de 40 de zile, credincioșii se vor abține de la o serie de alimente.
Unul dintre obiceiurile care se respect în mai multe zone ale țării este acela ca finii să meargă la nașii de cununie acasă. Vor lua masa împreună și vor discuta despre toate cele petrecute în ultima vreme.
O tradiție de Lăsata Secului este și aceea în care femeile pregătesc turte de mălai și le dau de pomană celor care nu mai sunt printre noi.
De asemenea, tot de Lăsata Secului, în Ardeal se obișnuiește ca, înainte de începerea postului, femeile să spele toate vasele în care s-a gătit de dulce, deoarele apoi se va găti doar mâncare de post.
Tot un obicei cunoscut de Lăsata Secului este și acela de a aprinde focuri purificatoare pe dealuri. Se aprind focuri mari, este atmosferă de sărbătoare, iar asta cu scopul de a alunga spiritele rele.
Înainte de Postului Paștelui, oamenii obișnuiesc să își ceară iertare de la cei pe care i-au supărat în trecut, fac rugăciuni și se pregătesc pentru a întâmpina sărbătoarea Învierii Domnului.
Tot de Lăsata Secului, o tradiție cunoscută este aceea de a strange resturile alimentare într-o față de masă și de o scutura apoi în direcția răsăritului, un gest simbolic pentru hrănirea păsărilor.
Cea mai puternică rugăciune pentru postul Paștelui – rugăciunea Sfântului Efrem Sirul
„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, robului Tău. Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi că să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat ești Tu în vecii vecilor. Amin”.
Rugăciune pentru zilele de post
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.
Postul Paștelui 2024
Postul Mare sau Postul Paștelui face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propăvăduirea Evangheliei.
Perioada de post face referire la reținerea totală către anumite alimente și băuturi, dar și la absența gândurilor dăunătoare, a fapelor rele sau patimilor.
Postul Paștelui începe pe data de 18 martie, cu durată de 40 de zile, și este cunoscut drept postul cel mai aspru din an, deoarece nu are prea multe zile de dezlegare la pește.
În postul Paștelui, vor fi dezlegări la pește doar pe data de 25 martie, de Buna Vestire, și pe data de 28 aprilie, în duminica Floriilor, de Intrarea Domnului în Ierusalim.
În perioada de Post, nu se mănâncă dulce și orice credincios își purifică sufletul prin gânduri bune și rugăciune. Se fac rugăciuni pentru familie, binele casei, sănătate trupească și sufletească, și imediat după terminarea postului, credincioșii merg la Biserică, acolo unde se spovedesc și se împărtășesc.
În perioada Postului Paștelui nu se fac nunți și botezuri. Motivul pentru care nu se organizează petreceri este acela că mâncarea și băutura prezentă la evenimente este în contradicție cu perioada de abstinență din Postul Mare.
Așadar, pe data de Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui 2024 este pe data de 17 martie, duminică, iar ziua de începere a Postului Mare este luni, 18 martie.
Citește și: Ce este un an bisect si cate zile are 2024
Sursă info: 123rf.com