Laptele vegetal obținut din diverse boabe și nuci este nutritiv, conține puține calorii și niciun strop de colesterol. El este adesea folosit de persoanele care au intoleranță la lactoză sau de către persoanele care fac alergie la produsele lactate.

Laptele vegetal este de asemenea o băutură indicată în perioadele de post, pentru persoanele care vor să păstreze tradiția, dar și pentru cele care încearcă să mănânce cât mai sănătos, fără grăsimi de origine animală și fără colesterol.

Cele mai populare sortimente de lapte vegetal

Laptele de migdale, laptele vegetal cel mai dulce

ce beneficii are laptele de migdale

Acest laptele se obține din sâmburii de migdale decojiți, înmuiați în apă timp de cel puțin 6 sau 8 ore înainte și apoi măcinați foarte fin. Se folosește o cantitate de 250 gr de sâmburi pentru 1 litru de apă. Pe măsură ce sâmburii se mixează la robot, se adaugă treptat apa. Apoi, pasta de sâmburi se filtrează cu ajutorul unui tifon și se presează pentru a obține laptele de migdale.

Laptele obținut din migdale se păstrează la rece în sticle și se consumă ca atare sau se folosește în diverse preparate dulci, în budinci și shake-uri de fructe. Ține cont de faptul că laptele vegetal din migdale poate fi încălzit ușor câteva secunde la microunde, dacă este prea rece pentru consum de la frigider, dar el nu trebuie fiert. Dacă fierbi laptele de migdale, proteinele din el se încheagă și se transformă în gel, iar gustul laptelui se schimbă devenind mai amar.

Laptele obținut din migdale prin presare la rece păstrează cea mai mare parte a substanțelor nutritive, minerale, vitamine și enzime benefice pe care le conțin sâmburii de migdale.

El este o sursă bună de fibre, de calciu și magneziu, de grăsimi vegetale bune pentru organism și de vitamine. Cu toate acestea, conține foarte puține proteine și vitamine.

Laptele de soia, bogat în proteine

Laptele din soia este unul dintre cele mai accesibile și nutritive tipuri de lapte vegetal. El se obține din boabele bine coapte de soia care se înmoaie în apă și se presează la rece. Laptele de soia este apreciat de multe persoane care țin diete vegetariene sau care consumă lactate de origine animală în cantitate mică din cauza colesterolului.

Laptele de soia nu conține calciu și nici nu conține sărurile minerale sau vitamine din grupul B într-un procent semnificativ, așa cum conține laptele de vacă. Dar este un lapte nutritiv prin vitaminele C, D și E, prin grăsimile monosaturate bune și proteinele care se digeră ușor. Laptele de soia natural, obținut din soia cultivată organic este cel mai bun. Este bine de evitat laptele de soia cu adaosuri de zahăr, arome, coloranți sau vitamine sintetice.

Laptele de soia poate fi foosit pentru a prepara iaurt, brânză, crème pentru prăjituri, garnituri din orez sau budinci. Laptele de soia poate fi consumat și cu ceai sau cafea, deși le schimbă gustul în proporție mai mare decât laptele de vacă.

Laptele de cocos, sursă de energie

ce poti sa faci cu laptele de cocos

Laptele de cocos este varianta cea mai gustoasă a laptelui de vacă, mai ales pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. El este o sursă bună de magneziu, fosfor și potasiu și o sursă bună de calorii și proteine care conferă energie organismului. Cu toate că laptele vegetal din cocos conține grăsimi, acestea sunt grăsimi bune, care sunt ușor transformate în energie.

Laptele de cocos se obține din miezul bine copt al nucilor de cocos, răzuit și înmuiat în apă fierbinte. Grăsimea se ridică la suprafață, este colectată și folosită în mod deosebit pentru produse cosmetice. După îndepărtarea grăsimilor, se obține laptele de cocos.

Acesta se păstrează la rece și are o perioadă de valabilitate mai mare decât laptele de vacă pasteurizat. Laptele din nuci de cocos se consumă ca atare, se poate adăuga în cafea și în ceai sau la micul dejun cu cereale. Toate rețetele cu lapte de vacă pot fi făcute și cu lapte de cocos, iar dacă acesta este prea lichid se poate adăuga puțin unt.

Laptele vegetal și sortimente mai puțin cunoscute

Laptele de ovăz: este cremos și are un gust mai dulce decât laptele de soia; poate fi consumat cu orez sau cu cereale. Laptele de ovăz poate înlocui în fiecare zi laptele degresat, dar este mai bogat în vitamina A și calciu decât laptele de vacă.

Laptele de orez: este cel mai puțin nutritiv dintre tipurile de lapte vegetal, dar poate fi folosit la anumite supe și preparate dulci. Orezul trebuie spălat foarte bine și lăsat peste noapte în apă cu zeamă de lămâie să fermenteze. A doua zi, se spală, se pune la fiert, apoi se strecoară zeama albă care rezultă. Acesta este laptele vegetal obținut din orez, care poate fi îndulcit cu puțină miere.

Laptele de nuci: se face din nuci, migdale, alune și caju răzuite și înmuiate bine în apă plată fierbinte timp de câteva ore; este un lapte nutritiv și foarte gustos care poate fi făcut acasă din nuci bine coapte și măcinate foarte fin. Poate fi folosit în cafea sau pentru budinci.