Lanolina este o substanță de origine animală, obținută din purificarea grăsimilor adunate din lână. Cu alte cuvinte, lanolina este secretată de glandele sebacee ale oilor, iar principala sa calitate este aceea de protejare a pielii. Este cunoscută încă din Antichitate pentru proprietățile ei și studiată intens în zilele noastre.

Lanolina este un ingredient folosit adesea în preparatele farmaceutice, în unguente și alifii pentru vindecarea pielii. Are acțiune emolientă, reduce pierderile de apă din piele, favorizează absorbția cutanată a substanțelor active și ajută la repararea pielii uscate. Din secolul trecut, lanolina a început să fie folosită și în șamponul și balsamul pentru păr, deoarece s-a descoperit că repară firele de păr deteriorate.

De ce e importantă lanolina pură

Despre lanolina anhidră pură se știe deja cât de benefică este pielii. Poate fi folosită ca atare pentru a repara zgârieturile, tăieturile, arsurile minore și problemele pielii afectată de dermatite și infecții cu fungi. Este, înainte de toate, benefică pentru pielea uscată.

Conform studiilor de azi, s-a descoperit că lanolina are o structură moleculară foarte apropiată de cea a pielii umane și poate fi folosită fără niciun risc în toate cremele destinate bebelușilor. Lanolina pură este de ajutor tinerelor mame în perioada de alăptare, când apar răni în jurul mameloanelor. De reținut că nu este toxică.

Lanolina sintetică, un produs controversat

Pentru a fi cu adevărat sigură și eficientă, este foarte important ca lanolina pe care o folosești să fie purificată și să fie de origine organică. Există mai multe tipuri de lanolină, inclusiv lanolină crudă, folosită pentru mecanisme de la cele fine, la cele industriale.

Există și lanolină sintetică, care este folosită și ea în produsele cosmetice de o calitate inferioară și care nu are aceleași beneficii pentru piele ca lanolina naturală pură. Cu privire la această lanolină, produsă industrial există mai multe contraindicații. Din cauza faptului că ea acoperă porii și nu lasă pielea să respire, provoacă iritații și accentuează acneea. De asemenea, multe persoane pot avea reacții alergice la această lanolină.

Lanolină cu pesticide? Da, există!

Asociația Producătorilor din Industria Ovină (SUA) a făcut publice mai multe studii în care atrăgea atenția că produsele derivate din lâna oilor, inclusiv lanolina naturală, pot fi infestate cu organisme modificate genetic și cu pesticide. Ceea ce mănâncă oile, ajunge nu doar în stomacul lor, ci și în sânge și în piele. În mod legal, lanolina poate conține 40 ppm (0,004%) pesticide, în timp ce în spitale, pentru tratarea leziunilor postoperatorii, se admite folosirea lanolinei pure cu numai 3 ppm pesticide.