Poate că ai văzut lampionul chinezesc prin zonele de deal, la marginea pădurilor și a fânețelor. Toamna te surprinde cu fructele lui decorative, protejate într-un mic lampion ca din hârtie, de culoare portocalie. Pe măsură ce învelișul se deshidratează, devine transparent ca hârtia din orez, iar înăuntru se văd fructele bine coapte.

Lampionul chinezesc, poate fi cultivat și în grădină și la ghiveci

Crește spontan în Europa și Asia, dar este o plantă fără mari pretenții și valoroasă, pe care merită să o cultivi acasă. Hibrizi cu flori și fructe mari și gustoase se găsesc deja în magazinele dedicate și îi poți cultiva pe balcon, într-un ghiveci larg, sau în grădină.

Atenție!!! Familia acestei plante cuprinde mai multe soiuri, dar nu toate sunt comestibile. Pentru consum, trebuie să cumperi soiul physalis peruviana. Planta care crește în flora spontană este pshysalis alkekengi, ale cărei fructe sunt toxice.

Lampionul chinezesc are nevoie de pământ fertil, amestecat cu puțin nisip și cu un Ph neutru. Suportă și terenurile argiloase, dacă amesteci la rădăcina plantei puțin pământ cu cernoziom.

Fructele de physalis sunt gustoase și foarte sănătoase

Fructele de physalis sunt gustoase și foarte sănătoase

Trebuie să alegi un loc însorit pentru această plantă sau parțial umbrit, în apropierea unor pomi fructiferi sau arbuști decorativi. Dacă are parte de soare, se dezvoltă armonios și face multe flori peste vară.

Trebuie udată moderat, când planta dă semne că are nevoie de apă, iar fertilizatori se adaugă doar dacă este cultivată la ghiveci și pământul a pierdut mineralele esențiale.

Pe de altă parte, trebuie să ții cont că planta se acoperă cu un strat de frunze uscate și folii de plastic la venirea iernii, să nu degere în perioadele geroase. Ea se înmulțește singură și cresc noi lăstari primăvara, de aceea nu trebuie cultivată lângă plante sensibile pe care le poate sufoca.

Proprietăți medicinale și utilizări

Frunzele și fructele sunt părțile benefice ale acestei plante și numai de la soiul physalis peruviana. Florile sunt toxice, dar fructele devin comestibile doar în lunile octombrie – noiembrie, când sunt foarte bine coapte.

Atât frunzele cât și fructele bine coapte au o concentrație ridicată de vitamina C. Planta mai conține antioxidantul citrină, vitaminele A, B și P, deosebit de valoroase pentru sistemul imunitar, săruri minerale de calciu, fosfor și fier, solanină, polizaharide și alcaloizi care îi dau un gust acrișor-amărui.

Fructele de physalis au efect diuretic, antiinflamator, antioxidant și decongestiv. Se pot prepara gemuri și compoturi din ele, sau se pot consuma crude, alături de prăjituri dulci din ciocolată și bezea.

sursa foto: 123rf.com