Înainte de toate trebuie să știi că pisicile au intoleranță la lactoză. Stomacul lor, în primele luni de viață, secretă enzime care pot digera lactoza, dar pe măsură ce cresc, aceste enzime sunt din ce în ce mai puține, iar pisicile devin intolerante la lapte.

De altfel, același proces se petrece cu multe alte mamifere, inclusiv cu noi. Iar dacă tu ai mici dureri și te balonezi dacă mănânci lapte dulce, acum știi de ce. Lactoza este de vină!

De ce adoră pisicile brânza

De cum scoți o bucată de brânză sau de cașcaval din frigider, pisica ta moare de poftă! De ce? Pentru că ele miros grăsimea și proteinele din lactate și sunt încântate să le mănânce. Cu toate acestea, lactoza și grăsimea din lactate sunt dăunătoare pentru pisici.

Îi poți da pisicii tale să mănânce câteva bucățele mici de brânză, dar dacă vezi că face diaree sau vomită, evită să îi mai dai vreodată. Ei îi place cum miroase, în schimb îi dă dureri și e bine să o ocolească.

Lactate pentru pisici. Ce au voie?

Dintre toate lactatele, iaurtul simplu este cel care este recomandat, dar și el cu măsură. Și iaurtul conține lactoză. În schimb, are diverse alte componente care ajută digestia și s-ar putea să fie mai bine tolerat.

Fă un test cu o cantitate mică la început. Unele pisici nu îl suportă, altele îl plac. Dacă pisica ta îl tolerează, poți amesteca iaurt cu bucățele mici de carne fiartă sau cu ou, să îi pregătești mici tratații făcute de tine.

Iaurtul poate fi inclus în hrana pisicii o dată sau de două ori pe săptămână. Laptele este bine să îl eviți, doar în cazul în care observi că pisica nu are nicio reacție (diaree, vomă, crampe), îi poți da lapte în cantități mici de două – trei ori pe lună.

În cazul iaurtului, ai grijă să nu conțină zahăr, să nu aibă sare în exces, să nu aibă cine știe de arome artificiale. Un iaurt cât mai natural și simplu este singurul dintre produsele lactate pentru pisici recomandate.

foto: 123rf.com