Lăcrămioarele parfumate de grădină preferă solurile argiloase, nisipoase, locurile umbrite sau semiumbrite, adică cele mai dificile locuri din grădină, unde nu ar crește alte flori.

În pământul cel mai tare, lăcrămioarele prosperă și se înmulțesc singure prin rizomi pe un spațiu întins în numai câțiva ani. Sunt plante cu rădăcini invazive și trebuie să le ții în frâu prin separare și replantare la 3 sau 4 ani diferență.

Mărgăritare prețuite în toată lumea

În popor, lăcrămioarele mai au numele de mărgăritare, pentru că au fost dintotdeauna prețuite pentru parfumul lor delicat. Iar legendele spun că lăcrămioarele ar fi apărut din lacrimile Fecioarei Maria, când Iisus a fost răstignit.

În unele țări din vest, precum Germania sau Franța, lăcrămioarele sunt sărbătorite în prima duminică din luna mai. De altfel, numele lor științific este legat de această perioadă a anului, chiar dacă în zonele mai calde ele înfloresc din mai. Numele lor științific este convallaria mayalis, adică floare de vale din luna mai, și se înrudesc cu crinii de pădure.

Lăcrămioarele parfumate sunt și albe și roz

Cultivatorii de elită au reușit să obțină de-a lungul anilor lăcrămioare cu flori duble, cu mai multe rânduri de petale, dar și cu flori roz.

Pe toată durata înfloririi, precum și în următoarele săptămâni cât timp mai sunt frunzele verzi, aceste plante trebuie să primească mai multă apă.

Umiditatea va ajuta rizomii să se dezvolte și să pregătească mugurii floriferi pentru anul viitor.

Ține minte că planta toată e otrăvitoare

Oricât de delicate ar fi, lăcrămioarele parfumate sunt otrăvitoare. Toate părțile plantei sunt toxice, inclusiv florile, dar conțin și substanțe cu certe beneficii pentru sănătate care sunt folosite în medicină. Acestea sunt atent extrase și dozate de către specialiști pentru tratarea afecțiunilor cardiace.

Extractul de lăcrămioare este bun și pentru a alunga migrenele, nevralgiile și amețelile deoarece are o componentă tonică. Iar uleiul esențial de lăcrămioare poate fi folosit pentru inhalații și pentru îmbunătățirea memoriei.

Secrete furate de la grădinari

Dacă lăcrămioarele încep să facă mai multe frunze decât flori, este momentul să le scoți din pământ și să le rărești.

Rizomii se scot toamna, în luna octombrie, și se despart, păstrând rădăcinile cele mai viguroase pentru a le replanta.

Rizomii care vor produce flori în primăvara următoare au muguri florali rotunjiți.

Rizomii care nu produc flori sunt cei mai tineri, au muguri alungiți și aceștia se plantează într-un loc separat, de unde pot fi selectați din nou, în toamna următoare.

După separarea și plantarea rizomilor, se așterne deasupra un strat de pământ bine mărunțit de 2 – 3 cm și apoi un strat de gunoi de grajd, bine uscat și mărunțit, care protejează rizomii de îngheț.

sursa foto: 123rf.com