Un studiu realizat în Marea Britanie, la care au participat 61 de studenți, demonstrează că e mai bine să te trezești puțin mai târziu dimineața, decât prea devreme. Toți studenții au dormit aproximativ același număr de ore, în timpul unei săptămâni. Dar cei care se trezeau și se culcau aproximativ la aceleași ore erau mult mai atenți și productivi în timpul zilei, decât cei care se culcau foarte târziu sau se trezeau forțat prea devreme.

Un program de somn echilibrat este la fel de important ca durata somnului pe timpul nopții, a declarat Andrew J. K. Phillips, biofizician la Institutul de Cercetare Birgham.

”Somnul este o parte dintr-un sistem mult mai larg de ritmuri biologice care reglează totul în organism, de la activitatea creierului, la repararea musculaturii”, susține Michael Grandner, directorul Programului de Cercetare a Sănătății Somnului din cadrul Universității Arizona. ”Cu cât este mai variat programul tău de somn, cu atât funcționarea acestui sistem este mai deficitară”, explica Grandner.

Ce probleme apar când te trezești prea de dimineață

Conform studiului de mai sus, studenții care se trezeau mai devreme de ora 7, deveneau mai agitați pe timpul zilei, își pierdeau capacitatea de concentrare mai repede, sufereau de migrene și erau predispuși la crize de furie sau de depresie.

Lipsa unui program echilibrat de somn pe o perioadă mai lungă de timp are consecințe grave asupra sănătății și stării psihice.

Singurul avantaj al celor care se trezesc foarte devreme dimineața este acela că se bucură de o capacitate mai mare de concentrare în prima parte a zilei, a subliniat Angela Clow, cercetător în cadrul Universității Westminster.

La ce oră ar trebui să te trezești în funcție de vârstă

Profesorul Paul Kelly, de la Universitatea Oxford, a realizat un tabel scurt cu orele cele mai bune la care ar trebui să ne trezim, în funcție de vârstă.

La 20 de ani, ora ideală să te trezești dimineața ar fi 9.30.

La 30 de ani, ora cea mai bună ar fi ora 8.10.

La 40 de ani, ora 8.00 este cea mai indicată.

La 50 de ani, ar fi bine să ne trezim la ora 7.00.

La 60 de ani, ora cea mai bună să te trezești este ora 6.00.

Realitatea demonstrează adesea că tabelul lui Kelly este adevărat. Știm că, în adolescență și în tinerețe, este foarte dificil să ne trezim dimineața devreme. În schimb, după 50 de ani sau la pensie, creierul solicită mai puține ore de somn dimineața și preferă activitatea.

sursa foto: 123rf.com