Toate mirodeniile expiră, chiar dacă sunt bine uscate și conservate. După doi sau trei ani, niciun condiment nu mai este la fel de aromat ca la început și nici nu se mai recomandă folosirea lui în preparatele culinare. Dar poți folosi condimentele expirate să scapi de insecte sau să parfumezi casa. Iată câteva întrebuințări la care nici nu te-ai gândit.

Fă singură un potpourri parfumat

Fierbe puțină apă și adaugă două sau trei condimente preferate. De obicei, apa fierbinte amplifică aroma pentru condimentele expirate. Poți pune în apa parfumată conuri de brad și coajă uscată de la portocale sau lămâi. Acestea vor împrumuta aroma condimentelor și vor mirosi câteva săptămâni în casă.

Scapă de mucegaiul din ghivece

Pune o lingură de scorțișoară în 300 ml de apă caldă și lasă soluția la macerat peste noapte. A doua zi, maceratul poate fi pulverizat în toate ghivecele în care a apărut mucegai, atât pe pământ, cât și pe frunzele plantelor. Repetă tratamentul de mai multe ori până când mucegaiul dispare.

Ține insectele departe

Dacă ai probleme cu furnicile, cu paianjenii sau gândacii care invadează bucătăria, pregătește un amestec din cele mai picante condimente și presară-l în locurile lor preferate. Insectele vor ocoli zonele cu mirodenii aromate și vor sta departe de bucătăria ta.

Fă săpun de casă din condimentele expirate

Topește săpunul preferat, adaugă ulei de cocos, săpun castille și câteva grame din condimentele tale preferate, precum scorțișoara, busuiocul sau levănțica. Toarnă amestecul lichid în forme rotunde, lasă-l să se întărească și vei obține un săpun delicat, cu o aromă specială.

Pregătește o soluție de curățat pe bază de oțet

Amestecă oțet cu puțină apă și detergent lichid de vase și pune condimentele expirate care îți plac cel mai mult. Oțetul va amplifica aroma condimentelor și va căpăta un parfum deosebit. Cu această soluție poți da lustru geamurilor, oglinzilor și faianței.

sursa foto: 123rf.com