„Încep cu ceva legat de zilele care au trecut, weekend-ul de 1 mai. Am văzut cu toții că lucrurile au stat destul de bine. Sunt mulțumit de felul în care oamenii au reacționat, au stat acasă și nu am avut încălcări semnificative ale regulilor. Unele dintre decizile pe care le-am luat astăzi. Nu mai prelungim starea de urgență după  14 mai.Nu voi emite un nou decret. Și în acest fel data de 14 mai este ultima zi de stare de urgență. Începând din 15 mai pentru a ține epidemia sub control vom intra într-o stare de alertă. Această stare de alertă este prevăzută de legislația specifică care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii. Din 15 mai  România trece la starea de alertă. (…) Câteva lucruri se vor schimba. Repet epidemia nu a trecut, trebuie să fim foarte responsabili și să avem foarte, foarte mare grijă în grijă. Nu știe nimeni cât durează această epidemie și depinde de noi dacă o gestionăm bine sau mai puțin bine”, a spus Iohannis.

Noi măsuri de relaxare vor fi anunțate la începutul lunii iunie

„După 15 mai, ne putem mișca în interiorul localității, Deplasările să se facă atunci când sunt necesare.  Așa-numita relaxare se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de regulă 2 săptămâni. Primul calup de relaxare a restricților va începe de la 15 mai, iar următorul la începutul lunii iunie. Din 15 mai, se vor deschide frizeriile, saloanele, cabinetele stomatologice, muzeele, dar toate în condiții speciale, de distanțare și igienă”, a mai declarat președintele, precizând încă o dată că masca va fi obligatorie în spațiile inchise.

Președintele României a explicat că măsurile de relaxare nu se aplică în localitățile care sunt în carantină.

„Acolo această relaxare nu va avea loc decât atunci când ni se spune de la experți că pericolul este diminuat”, a spus Iohannis.

Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Sunt câteva excepții. Este voie să se plece pentru probleme medicale, în interes de serviciu, pentru sport individual. Deci sporturile individuale vor fi permise. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane.   În localitățile carantinate nu se vor relaxa măsurile de restricție.

„Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității sau altele. Deci, sporturile individuale vor fi permise – atenție, individuale! Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. Asta se aplică, evident, și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber’, a declarat Klaus Iohannis.

Un aspect important. Sportivii de persformanță vor putea în condiții speciale să înceapă cantonamentele dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioada destul de lungă. Pentru amatori nu se deschid bazele sportive.

 

Citește și: