De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar tot respectând anumite reguli”, a mai spus președintele, într-o zi în care au fost raportate aproape 200 de infectări cu covi-19.

”Se reia transportul internațional, rutier și feroviar, în condiții de siguranță. Tot de la 1 iunie vor deveni spectacolele în aer liber cu un număr de până la maximum 500 de spectatori, însă aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune la distanțele impus”, a mai anunțat șeful statului.

”În ce privește deplasările în afară localității, acestea vor fi libere de la 1 iunie, nu va mai fi nevoie de declarație când ieșim cu mașina, piciorul sau bicicleta din localitate”, ceea ce înseamnă că perioada concediilor poate să înceapă.

”Competițiile sportive, avem și aici o veste bună: se vor putea relua competițiile sportive din 1 iunie, dar pentru sproturile care se practică afară, în aer liber și mai puțin sporturi de contact. fără spectator”, a mai spus Iohannis.

Sesiune separată, pentru elevii bolnavi

Klaus Iohannis a făcut și un anunț important pentru elevi și părinți.

”O temă extrem de importantă pentru părinți și elevi sunt examenele naționale. Le-am discutat, fiindcă au apărut tot felul de întrebări. Trebuie să îi lămurim pe oameni foarte bine. Prima concluzie: examenele naționale vor avea loc fizic, așa cum au fost planificate și anunțate de câteva săptămâni. Evaluarea Națională din 15 iunie va avea loc, așa cum s-a planificat, după care vor avea loc examenele de Bacalaureat.

Însă a apărut o problemă pe care am dorit să o rezolvăm: e posibil să fie copii care sunt bolnavi când se ține examenul, e posibil să vină copii la școală pentru examen și să se constate că au febră. Pentru aceștia, am considerat că trebuie să găsim o soluție să primească aceeași șansă. Atunci se va organiza, vorbesc de Evaluarea Națională, pentru copiii care sunt bolnavi, gășiți cu febră la intrarea în școală, izolați cu familia la domiciliu, care sunt într-un cartier în carantină – pentru aceștia, dar doar motive medicale și de carantină, se organizează o a două sesiune de Evaluare Națională în 29 iunie”, a anunțat președintele.

”În privința Bacalaureatului, și aici e posibil să fie copii cu diferite probleme și, pentru a putea rezolva chestiunea, se va organiza că și în alți ani, o a două sesiune de Bacalaureat în august și acești copii vor putea să participe la a două sesiune de Bacalaureat.

”Și Evaluarea va avea o a două sesiune doar pentru copiii bolnavi, izolați. La Bacalaureat, prima sesiune se va ține normal, iar a două va fi în august, că și în alți ani”, a mai spus președintele.

Vezi și Grecia anunță când deschide sezonul de vacanță și în ce condiții pot veni turiștii. Și Croația va primi turiști, dar nu oricum

Citește și: