Este ciudat să apară frunze, acolo unde au fost flori, dar acesta este puiul de orhidee prin care planta se înmulțește singură. Japonezii îi spun keiki, de la cuvântul hawaian care înseamnă ”bebeluș” sau ”copilaș”.

La unul dintre nodurile din partea de jos a tijei florale, după câteva săptămâni de la ofilirea florilor, poate să apară un keiki. Este o plantă nouă, în miniatură, care va avea aceleași caracteristici și aceleași flori ca planta mamă.

Cum apare keiki

Dacă ai o orhidee preferată și vrei să o înmulțești, cea mai sigură metodă este să aștepți să facă un pui. Keiki apare cel mai des la orhideea fluture sau orhideea plalaenopsis, cea mai populară de pe la noi.

După ce tija florală își pierde florile, las-o să se usuce în mod natural. Nu te grăbi să o tai! După câteva luni, este posibil ca la nodul 3 sau 4 de la bază să apară un mic mugure verde din care se vor dezvolta apoi frunzele unui keiki.

Tija florală pe care se dezvoltă un keiki de 2 ani și pe care a apărut o nouă tijă cu boboci de flori

Tija florală pe care se dezvoltă un keiki de 2 ani și pe care a apărut o nouă tijă cu boboci de flori

În acel nod se acumulează hormoni de creștere, semn că planta are nevoie să se înmulțească. Crescătorii de elită folosesc chiar o soluție specială cu hormoni vegetali pe care o aplică la nodul respectiv pentru a stimula apariția unui keiki. Această soluție se poate comanda de pe internet, de pe site-uri specializate.

Puiul de orhidee crește greu. Abia la un an de la apariție poate fi transplantat în propriul ghiveci.

Cum ajuți planta când apare puiul de orhidee

De îndată ce apare un keiki, tija florală trebuie tăiată la 2 noduri deasupra lui, apoi planta trebuie ajutată cu fertilizatori și stimulente speciale pentru orhidee, care se pun în apă. Săptămânal, orhideea trebuie pulverizată cu apă pentru ca puiul de orhidee să beneficieze de umiditate și să dezvolte mai repede rădăcini aeriene.

După aproape un an, când are deja minim 4 rădăcini aeriene și frunze bine dezvoltate, keiki poate fi tăiat, cu o bucată mică din tija florală pentru a fi plantat în propriul vas. Se folosește doar amestec special pentru orhidee și se udă constant prin pulverizare.

Atenție! În primele luni, puiul de orhidee se ține într-un colț umbrit al camerei, să primească o lumină difuză. Pe măsură ce dă semne de creștere și frunzele se măresc, se mută mai aproape de fereastră.

Îngrijit cum trebuie, micul keiki va crește ca o plantă adultă și va înflori peste 3 ani.