Jucării de evitat

Există jucării și jocuri periculoase pentru copilul tău. Printre ele se află jocurile și jucăriile care întârzie dezvoltarea lui. Este important să știi că lucrurile pe care le învață micuțul în primii 10 ani de viață îi pot afecta performanțele ulterioare la școală și viața pe care o va avea, în general. Printre cele mai proaste alegeri de jucării sunt cele care îi restrâng libertatea de mișcare și îl ”forțează să stea”.

Sunt de evitat mașinile electrice în care copilul este doar pasager, roboții vorbitori, păpușile interactive cu prea multe funcții. Acestea pot părea amuzante și atrag atenția, dar o păpușă simplă îi poate stimula mult mai mult creativitatea și imaginația. Nici mașinile cu telecomandă nu-l ajută prea mult, pentru că nu promovează mișcarea întregului corp și nu-l provoacă să găsească soluții la diverse probleme. Nu facilitează joaca senzorială și jocul imaginativ. Pedagogii descurajează cât mai mult folosirea dispozitivelor eltectonice în timpul perioadei de creștere.

Citește și: 8 motive pentru care jocurile puzzle sunt benefice copiilor

Jucării și jocuri periculoase pentru copilul tău

”Jocurile pe calculator repetitive, care incită la violență fizică, verbală, încălcarea legilor și a normelor sociale dăunează foarte mult. Chiar dacă putem vedea, pe moment, și rezultate pozitive, cum ar fi descărcare nervoasă, creșterea pe moment a stimei de sine, consider că efectele negative sunt mai puternice și ar trebui evitate. În loc să sugereze abilități legale și acceptate social de a satisface dorințele, aceste jocuri stimulează gândirea antisocială, agresivitatea, încălcarea legii”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: Cum alegi jucăriile potrivite pentru siguranța copilului tău

Care sunt jucăriile și jocurile bune pentru copilul tău

Ai aflat că există jucării și jocuri periculoase pentru copilul tău. Totuși, care sunt cele benefice?

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”În zona pozitivă, există jocuri de construcții, de proiecte, simulări de afaceri, imitarea unor profesii (truse de medic, pompier, mecanic, constructor etc.), care îi ajută pe copii să deprindă abilități ale unor meserii. Îi învață să deprindă calități, cum sunt organizarea, cooperarea sau comunicarea. Nevoile copilului, cum ar fi siguranța materială, răspunsul afectiv din partea părinților, nevoia de a se simți important, de stimă de sine, sunt legitime. Totuși, este important să-l învățăm cum să și le satisfacă, în mod legal, cu respect și în armonie cu ceilalți, prin colaborare. Nu ar trebui să-și îndeplinească dorințele încălcând libertatea și dorințele celor din jur. Aceste abilități se învață prin joaca împreună cu alți copii,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com