Ixia are bulbi mici, aproape ca cei de ghiocei. Face frunze ascuțite, lungi și delicate, dar florile sunt cu adevărat spectaculoase. O cunună de steluțe viu colorate, în vârful unei tulpini lungi, ca un spic.

Ixia trebuie plantată la soare

Aceste flori nu cresc prea înalte, nu au nevoie de mult spațiu și nici nu sunt genul care invadează grădina. În schimb, au nevoie de soare din plin, pentru că ele iubesc mult căldura și lumina.

Este bine să plantezi bulbii de ixia în zilele calde din martie sau aprilie și vor înflori la început de vară. Alege un loc însorit în grădină. Îi poți planta și în vase adânci din lut, pe o terasă sau într-un balcon orientat către sud. Dacă nu au soare, nu înfloresc.

Clima caldă și uscată e perfectă

La noi în țară, ixia abia acum începe să fie cunoscută. Dar, în sud, unde este cald și destul de secetos vara este o climă perfectă pentru ele. Trebuie să știi însă că sunt flori anuale, care nu vor rezista în pământ peste iarnă.

Dar vara, când înfloresc, spicul lor cu steluțe vesele, merită tot efortul. De alftel, nici nu sunt greu de îngrijit. Ixia are nevoie de un pământ bun, bine afânat, săpat din când în când și curățat de bălării. În rest, nu este nevoie decât să le uzi când este pământul uscat!

foto: 123rf.com