O lingură de praf de copt poate fi înlocuită cu:
- 1/3 lingură de bicarbonat de sodiu și ½ lingură de bitartrat de potasiu (sau cremă de tartar – o sare acidă, sub formă de pudră albă, folosită pentru afânarea aluaturilor);
- 1/4 lingură de bicarbonat de sodiu și ½ cană de iaurt;
- bicarbonat de sodiu stins cu zeamă de lămâie sau puțin oțet.
Untul poate fi înlocuit cu:
- margarină, dacă nu este vorba de un aluat pretențios;
- ulei de cocos, doar pentru aluatul care trebuie copt;
- ulei de floarea soarelui, doar dacă în rețetă este menționat că trebuie să folosești unt topit.
O cană de lapte bătut poate fi înlocuit cu:
- o cană de lapte dulce gras în care se adaugă o lingură de zeamă de lămâie (se combină cele două ingrediente și se lasă 5 minute înainte de a le folosi)
O cană de smântâna poate fi înlocuită cu:
- o cană de lapte dulce gras și una sau două linguri de unt;
- 3 linguri de ulei și o ceașcă de lapte dulce;
- o cană de iaurt gras ușor îndulcit cu puțin zahăr.
Cacaua poate fi înlocuită cu:
- ciocolată amăruie dată pe răzătoare;
Un ou întreg poate fi înlocuit cu:
- 3 albușuri, dacă aluatul sau crema permite acest lucru;
- un albuș de ou și o linguriță de maioneză vegetală;
- 1 lingură de semințe de in zdrobite fin și 3 linguri de apă caldă (doar pentru aluaturi)
Mierea poate fi înlocuită cu:
- un amestec de zahăr brun și o cantitate redusă de apă, atât cât să obții consistența mierii.
Laptele dulce poate fi înlocuit cu:
- lapte praf dizolvat în apă, conform instucțiunilor de pe etichetă.
Zahărul alb poate fi înlocuit cu:
- zahăr brun, păstrând cantitatea menționată în rețetă;
- 3 linguri de sirop de arțar la o cană de zahăr.
Iaurtul poate fi înlocuit cu:
- lapte bătut, ușor acrit cu puțină zeamă de lămâie, dacă este prea dulce;
- brânză proaspătă de vaci;
- smântână degresată.
Făina cu agent de creștere poate fi înlocuită cu:
- făină obișnuită la care adaugi puțină sare și puțin praf de copt.