Probabil că ești familiarizată cu cel mai mic buzunar de la blugi, dar rareori îi dai atenție pentru că nu prea ai la ce să îl folosești.

De-a lungul timpului se credea că a fost făcut pentru monede, pentru chei sau chiar pentru prezervative… deși a fost conceput cu mult timp înainte de apariția prezervativelor moderne.

Iar dacă încerci să pui ceva în el, nu prea intră mare lucru. Poate doar vreo doi bănuți.

Nici cheile, nici rujul și nici măcar un prezervativ nu intră în buzunarul îngust. Și atunci pentru ce a fost făcut?

Istoria celui mai mic buzunar de la blugi

Acest buzunar minuscul a apărut pe la începutul anilor 1800, când blugii deveniseră pantalonii de lucru cei mai folosiți de către bărbați.

Văcarii, fermierii, inginerii, chiar și minerii foloseau blugi. Erau rezistenți și groși, făcuți din fire de bumbac și urzeală de cânepă sau de in care dura în timp. În buzunarele largi și încăpătoare se țineau portofelul și tot felul de unelte folositoare.

Dar bărbații purtau pe atunci ceasuri mici din metal, legate cu lanț de curea sau de betelia blugilor. Era firesc să fie creat un buzunar mai mic pentru ceasuri, să nu le țină în același buzunar cu uneltele, unde se puteau zgâria ușor.

Din rolul principal, la fashion icon

Ceasul pe vremurile acelea reprezenta adesea o mică avere pentru un bărbat. Iar cel mai mic buzunar de la blugi, în care ținea ceasul, avea rolul lui important pentru recuzita masculină. Nu oricine avea ceas și nu oricine îl purta cu nonșalanță la betelie.

Pe măsură ce s-au înmulțit ceasurile de mână, micul buzunar de la blugi și-a pierdut funcția pentru care a fost creat și a devenit un simplu element decorativ. Dar este atât de bine integrat în istoria și design-ul blugilor, încât nimeni nu renunță la el. Fără el, blugii nu ar mai fi blugi! Este un fashion icon care nu se va demona niciodată.

foto: 123rf.com