Președintele Klaus Iohannis a făcut primele declarații după ce, astăzi, la ora 12, a avut, la Cotroceni, , o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, ministrul Educației, Monica Anisie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Afacerilor Interne,Marcel Vela,și șeful DSU, Raed Arafat.

„Am finalizat o discuție în care am evaluat câteva teme foarte importante. Prima temă școlile. Aici o mică întroducere în temă. În momentul de față activitatea fizică la școli și grădințe e suspendată pe durata stării de urgență. Trebuie să fim foarte constienți de faptul că epidemia nu s-a terminat. Aud de la muliți că e cazul să ne ralxăm  că vremea e frumoasă și ecpidemia va dispărea.”, a spus Iohannis, dezvăluind că scolile nu vor reîncepe.

Elevii din clasele a 8-a și a 12-a vor putea reveni la școala după 2 iunie

„Am dorit să știm și ce fac alte țări. Sunt o serie de țări care nu mai doresc să redeschidă școlile, unele încă evaluează. Acolo unde s-au deschis școlile experimental. În Franța, după puține zile zeci de elevi au fost testați pozitivi. Deci lucrurile nu sunt simple. (…) Dacă elevii s-ar duce la școală există două riscuri mari: să ducă boala la școlă, și să ducă boala acasă. (…)„Nu se deschid școlile, nu se deschid universitățile, ci cursurile se fac la distanță. Nu se va întoarce elevul fizic la cursuri. Anul șolar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de  învărțământ la distanță până pe 12 iunie elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum”, a declarat Iohannis.

Sunt totuți câteva excepții. Elevii din clasele a 8-a și a 12-a vor putea reveni la școala după 2 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație normele de distanțarea pot fi respecate. Vor fi maximumm 10 elevi într-o sală și se vor pregăti pentru examenele naționale.

Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost planificate însă cu respectarea unor reguli stricte de distanțare. Se va măsura temperatura, se va face intrarea pe o parte se va ieși pe altă parte și alte reguli de distanțare socială.

Persoanele de peste 65 de ani vor avea la dispoziție 2 intervale zilnice de ieșire

„Anul școlar se va încheia cu mediile încheiate, situațiile încheiate și astfel evitam riscuri majore. Gândiți-vă că în scolile noastre nu se va putea respectate, de exemplu, distanțare dintre elevi”, a declarat Iohannis.

 

„O a doua temă: persoanele peste 65 de ani, care momentan pot ieși doar între 11-13. Având în vedere că vremea se încălzește, începând de astăzi, acest interval se va schimba. Vor avea la dispoziție 2 intervale zilnice: 7-11 dimineața, 19-22 seara. – A treia temă: ajutor pentru cetățenii Republicii Moldova. Situația în RM e complicată și România, un partener important, va pregăti și va implementa în câteva zile două măsuri importante: o echipă de medici se va deplasa în RM pentru a ajuta spitalele; vom trimite măști, materiale sanitare, chiar și medicamente din rezerva noastră”, mai spus Iohannis.

Citește și: