Pentru majoritatea copiilor, grădinițele și școlile nu se mai redeschid în acest an şcolar, dar există câteva excepţii. Elevii din clasele a 8-a și a 12-a vor putea reveni la școala după 2 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În acest caz, normele de distanțarea pot fi respecate. Vor fi maximum 10 elevi într-o sală, vor sta 2-3 ore și se vor pregăti doar la materiile respective. Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost planificate, însă cu respectarea unor reguli stricte pentru prevenirea îmbolnăvirilor. În rest, trebuie să ne obișnuim cu învățământul online.
Școlile rămân închise și învățământul continuă online
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că este posibil ca școlile să rămână închise și în septembrie. În acest caz, cursurile se vor desfășura online, iar elevii care nu dispun de mijloace tehnice, vor fi ajutați. Ministrul și-a luat angajamentul ca „până în septembrie să nu mai existe niciun copil care să nu aibă acces la tehnologie, la învăţarea asistată de tehnologie”, adăugând că „Ministerul Educatiei va pregăti și lecții filmate. Înregistrăm pentru toate clasele și la acele materii la care putem face lucruri interesante pentru elevi”, a mai spus Anisie.
Dificultăți pentru familii în ce privește învățământul online
Stresul și presiunea la care sunt supuse familiile în această perioadă nu sunt mici. Nu toți pot face școală online, dar nici la cei care dispun de mijloacele necesare, lucrurile nu sunt chiar roz. O problemă care este ignorată în ce privește modul în care învață elevii în perioada aceasta ”este faptul că în casă se întâmplă simultan mai mult procese. De exemplu: școala online pentru doi sau trei copii, lucrul de acasă al părinților, sarcinile administrative ale casei, în contextul general al unei situații de pandemie, cu necunoscutele și nesiguranțele aferente, cu predicțiile negative despre situația economică și financiară ce va urma acestei perioade”, constată lector universitar Oana Moșoiu, consultant educațional și dr. în Științele Educației. Ca urmare, copiii nu au condițiile necesare. Există factori disturbatori în casă afectează concentrarea. Apoi este organizarea deficitară a timpului, iar procesele conexe învățării online înseamnă și timp suplimentar (conectare, intrare în sarcină, armonizarea intervențiilor, comunicarea deficitară prin chat sau verbal, probleme tehnice etc.).
Citește și: Ministerul Educației: Prezența elevilor și profesorilor la cursurile online va fi monitorizată
Cum îți poți ajuta copilul să învețe online
Specialistul recomandă părinților care au copii care urmează învățământul online:
– organizeză un spațiu dedicat învățării (birou, o zonă în casă/ o cameră anume);
– sprijină emoțional copilul pentru a aborda învățarea online cu încredere;
– stabilește un program zilnic care că să conțină repere (flexibile), intervale pentru anumite tipuri de activități;
– sprijină copilul, atât pentru a putea participa la interacțiunile online, cât și pentru a aborda temele și sarcinile de învățare;
– ajută-l să-și crească treptat autonomia (de la dependent de părinte pentru procesele de mai sus, până a le desfășura independent în cea mai mare parte);
– învață-l abilități practice pentru care poate altă dată nu aveați timp. Gătiți, faceți curat împreună, spălați rufe etc.
Citește și: Doar 63% din elevi au participat la cursurile online – evaluare UNICEF
Avantaje și dezavantaje ale învățământului online
”Pare a fi o perioadă nedefinită, însă nu este așa. Se va termina. Ne vom întoarce la activități, treptat. Sigur că există încă un procent mare de imprevizibil, dar ne vom ajusta, probabil. Examenele se vor da și este un timp pe care elevii l-au primit să se pregătească. Avem aceste posibilități de colabora online. Se pot face sesiuni de pregătire și prin canalele folosite pentru lecții online, deci avem suficiente instrumente. Totuși, nu te aștepta ca învățarea de acasă și online să fie eficientă, adică să producă rezultate ale învățării semnificative (competențe, capacități precum strategii de învățare, perseverență, gândire critică ș.a.). Școala online înseamnă a menține conectarea cu dimensiunea învățării, de a organiza o serie de procese care să sprijine studiul individual și anumite progrese în termeni de cunoștințe și abilități, de a înțelege și folosi adecvat oportunitățile oferite de internet, dar și limitele sau restricțiile acestui mediu,” spune Oana Moșoiu.
Când începe școala după vacanța de vară? Structura an scolar 2020-2021
Sursa foto: 123rf.com