Micul tău răsfăţat te urmăreşte cu atenţie cum te încalţi, cum îţi pui geanta pe umăr şi ieşi pe uşă. Apoi aude cheile în yală şi începe să latre tare, să te certe că îl părăseşti. Singurătatea este foarte greu de suportat, cu atât mai mult cu cât este mai mic şi mai alintat. Câinii se plictisesc foarte repede şi tânjesc după dragostea şi atenţia stăpânului. Nici cel mai bun program de antrenament nu poate alunga sentimentul de părăsire. În plus, câinii sunt foarte inteligenţi şi îşi dau seama repede că regulile pe care le-au învăţat pot fi încălcate când stăpânii nu sunt acasă. Aşa că… rod pantofii, dărâmă obiectele de pe masă, se tăvălesc în patul tău şi strică tot ce e mai scump prin sufragerie.

Cât este mic, câinele este mai ușor de educat

Oricât ar fi de drăgălaş şi de plângăcios, rezistă tentaţiei de a-l culca în pat cu tine. Nu vei mai scăpa de el prea uşor. Pregăteşte un loc anume în care să îi faci culcuşul şi alege o cameră în care să nu aibă mare lucru de stricat. Cumpără-i mai multe jucării şi dă-i-le pe rând, să nu se plictisească de ele. Fă-ţi programul dimineaţa astfel încât să îl scoţi la plimbare cel puţin o jumătate de oră înainte de a pleca la serviciu.

Ce faci mai târziu…

  • Lasă-l singur în casă de mic, începând cu perioade scurte de o oră sau două. Cu timpul, se va obişnui şi cu perioade mai lungi de singurătate.
  • Pune-i la îndemână jucării masticabile şi pune mâncarea în diverse boluri, pe care să le descopere pe rând, de-a lungul zilei.
  • Lasă radioul să funcţioneze la volum minim cât eşti plecată. O să îi ţină de urât!
  • Dacă este posibil, mai adoptă un alt câine, de aceeaşi vârstă cu al tău. Împreună, vor trece mai uşor peste orele lungi de singurătate.
  • Apelează la cineva dispus să îţi scoată câinele la plimbare, cât eşti plecat, sau du-l la o pensiune pentru animale, unde va avea ocazia să se joace cu alți câini.

 

sursa foto: Foter.com